top of page

ŚRODA DZIEŃ LODA cz. 3: KAKTUS SHAKE o smaku truskawki i mango.

Impreza w buzi w najlepszym wydaniu. A do tego te lody to prościzna! Kilka składników i macie taki efekt wow, że Wasi testerzy wyskoczą z kapci. Lody o smaku mango z kawałkami truskawki w polewie z białej czekolady z kawałkami - uwaga! - strzelającej posypki-gumy balonowej!!!


KAKTUS SHAKE truskawka-mango:

ok 8 mini lodów


  • 200 g śmietany 36% z kartonu, schłodzonej (lub śmietany kokosowej w wersji wegańskiej)

  • 50 g pulpy z mango

  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego (lub sojowego mleka skondensowanego)

  • szczypta soli

  • 20 g liofilizowanych truskawek, startych/zmielonych na drobne kawałeczki

  • kilka kropel czerwonego barwnika

Polewa:

Śmietankę ubić na pianę, ale nie na sztywną, tylko na luźną. Ma być podbita, a nie ubita. Do śmietanki dodać mleko skondensowane, pulpę z mango, truskawki i szczyptę soli. Wymieszać rózgą. Dodać kilka kropli czerwonego barwnika i wymieszać delikatnie, żeby powstał marmurkowy wzórForemki silikonowe do lodów napełnić masą i wbić patyczki. Mrozić minimum 5-6 godzin.


Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub na kąpieli wodnej. Do przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać posypkę i wymieszać.

Lody delikatnie wyciągać z foremki i maczać w całkowicie wystudzonej (!) czekoladzie z posypką. Odkładać na papier do pieczenia i przechowywać w zamrażarce, aż do podania.




GOTOWE!




922 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page