top of page

Deser z 5 SKŁADNIKÓW: Mus czekoladowy z ganaszem truskawkowym!

Co można zrobić z tabliczki deserowej czekolady, dwóch tabliczek białej czekolady, śmietanki, kilku truskawek i szczypty soli? Można zrobić taki złożony, wspaniały mus czekoladowy z truskawkowym kremem na bazie białej czekolady i chrupką karmelową. Idealny na Walentynki!

Ilość porcji: 2


Czas: 30 minut + kilka godzin lub noc w lodówce + 10-15 minut układanie na talerzu


Co się przyda? Kuchenna waga cyfrowa, rękaw cukierniczy (jednorazowy, ja używam firmy HENDI), papier do pieczenia, folia spożywcza, keksówka (najlepiej 14 cm długości, ale jeśli macie taką jak ja - 28 cm długości, to oddzielcie połowę foremki złożonym papierem do pieczenia przyklejonym np. do słoiczka - patent poniżej na zdjęciu).



MUS CZEKOLADOWY:

  • 100 g czekolady 70% (np. Wawel)

  • 200 g śmietanki 36% (zimnej)

  • 1-2 g soli (szczypta)

GANASZ TRUSKAWKOWY:

  • 3-4 świeże truskawki

  • 130 g białej czekolady

  • 50g + 80 g śmietanki 36%, zimnej

KARMELIZOWANA BIAŁA CZEKOLADA (przepis na IG: POSYPANE):

  • 70 g białej czekolady

Dodatkowo: 2-3 truskawki i opcjonalnie: posypka, liofilizowane truskawki, maliny


Mus czekoladowy:

Czekoladę posiekaj i wsyp do metalowej (lub innej termoodpornej) miski. Wlej 100g (czyli połowę) śmietanki. Miskę ustaw na garnku z lekko wrzącą wodą (kąpiel wodna) i mieszaj od czasu do czasu czekoladę ze śmietanką, aż do całkowitego rozpuszczenia. Jak się rozpuści, zdejmij miskę z garnka i ostudź przez kilka minut.


W międzyczasie ubij za pomocą miksera kolejne 100 g zimnej śmietanki na pół-sztywno, na puszysto :) Dodaj sos czekoladowy do śmietanki (powolutku, mieszaj delikatnie rózgą do połączenia).

Keksówkę dla ułatwienia możesz wyłożyć folią spożywczą, łatwiej będzie później uwolnić mus z formy. W dużej foremce zrób przegródkę z papieru do pieczenia opartego i przyklejonego np. do słoika, jeśli masz małą keksówkę to nie musisz tego robić - chodzi o to, aby mus czekoladowy był wysoki na kilka centymetrów. Wlej mus do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ganasz truskawkowy:

Truskawki zblenduj (lub dobrze rozgnieć) i ugotuj bez dodatków w garnuszku, aż utworzą gęste puree. Na kąpieli wodnej (tak jak w przypadku musu czekoladowego) rozpuść 50 g śmietanki z białą czekoladą i puree truskawkowym. Zdejmij miskę z garnka, dodaj 80 g zimnej śmietanki i dokładnie wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


Przed podaniem lekko ubij rózgą lub bardzo krótko mikserem - nie mieszaj za długo. Przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę pod kątem (instrukcja na IG: POSYPANE).

Schłodzony mus uwolnij z keksówki i wykrój dwie, piękne porcje przy użyciu noża zamoczonego we wrzątku i osuszonego ręcznikiem papierowym.


Ułóż musy na talerzach. Na każdy mus wyciśnij ganasz truskawkowy (na Instagramie pokazuję jak zrobić taką falkę), ułóż plasterki truskawek i kawałki pokruszonej, karmelizowanej, białej czekolady. Udekoruj talerz posypką, suszonymi owocami, malinami - ja dałam jeszcze po Schocko Bonsie, bo je kochamy z moim chłopakiem :)

GOTOWE!



1524 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page