top of page

Cykl ASIAN ASIA: Dorayaki, czyli japońskie kanapki z naleśników.

To dla mnie fuzja amerykańskich pankejków i biszkoptów - lekkie, ciągnące się naleśniki nadziewane oryginalnie An, czyli słodką pastą z fasoli Azuki, ale w wersji mniej ortodoksyjnej polecam popularne kremy, budyń czy ulubione lody! Dorayaki wystąpiło także w japońskim filmie "AN" (pl: "Kwiat wiśni i czerwona fasola"), czyli pięknym, melancholijnym obrazie o przemijaniu, samotności i ukojeniu w rytuałach. Bardzo go Wam polecam. A do seansu przygotujcie sobie dorayaki.

Ilość porcji: 2, 4 sztuki


Czas: 10 minut


Co się przyda? Kuchenna waga cyfrowa, patelnia, rózga, miska, łyżka


CIASTO:

  • 2 jajka

  • 1 łyżka miodu

  • 30 g cukru

  • 90 g mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 20 ml wody

  • 10 ml oleju

NADZIENIA - propozycje:

  • Nutella lub domowa Nutella

  • Krem na bazie matchy np. z Miss TI

  • Budyń

  • Pasta z czerwonej fasoli Azuki (oryginalny sposób podania)

Jajka ubij rózgą z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Do tej samej miski przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, a następnie dodaj wodę i olej, wymieszaj dokładnie.


Rozgrzej dobrze patelnię ceramiczną lub teflonową, bez tłuszczu. Wylewaj po jednej łyżce masy na środek patelni, rozprowadź łyżką i smaż, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, ostrożnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund. Staraj się, aby wszystkie naleśniki były jednakowej wielkości.


Naleśniczka posmaruj dowolnym nadzieniem, zamknij drugim naleśnikiem i dociśnij boki. GOTOWE!




To ulubiony przysmak Doraemona, czyli robokota ze znanego anime :) Do obejrzenia

na Disney Channel.



1997 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page