top of page

Mini Pavlova z budyniem bananowym i kremem kawowym. Przepis na bezę idealną!

Bielutka, chrupiąca i piankowa w środku - taka jest idealna Pavlova. Ale czy da się w tym eleganckim deserze zużyć nieco zapomnianych produktów z naszych zapasów? Tak! Dodatek tostowanego, razowego chleba do bezy równoważy jej słodki smak. Bananowy budyń z przejrzałych, słodkich bananów i żółtek pozostałych z przygotowania bezy jest idealnym, kremowym kontrastem dla chrupiącej bezy. Do tego krem kawowy na bazie śmietanki 36% OSM Łowicz (reklama), która nie ma warstwy aluminium i w 82% jest zrobiona z materiałów odnawialnych! Less waste w najpiękniejszym i najpyszniejszym wydaniu!

Ilość porcji: 8 sztuk (8 cm średnicy)


Czas: 3 godziny


Co się przyda? Kuchenna waga cyfrowa, miski, mikser, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy (najlepiej taki, który nadaje się chociażby częściowo do recyklingu), sitko, garnuszek, rózga.


BEZA FRANCUSKA:

  • 100 g białek

  • 100g cukru

  • Szczypta kwasku cytrynowego

  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej (nie dodawaj, jeśli chcesz zrobić kruchą i suchą bezę)

  • 100 g cukru pudru

BUDYŃ BANANOWY:

  • 4 żółtka

  • 140 g cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 240 g śmietany 36%

  • 500 ml mleka mleka

  • 85 g mąki pszennej

  • 4 banany

KREM KAWOWY:

  • 250 g śmietanki 36% OSM Łowicz, dobrze schłodzonej

  • 125 g mascarpone, zimnego

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżeczka kawy mielonej/fusów po kawie


BEZA:


Zasady nienagannej bezy znajdziesz TUTAJ, przeczytaj koniecznie!


Piekarnik rozgrzej do 100 C (termoobieg). Cukier wymieszaj

z kwaskiem. Białka podbij za pomocą miksera w czystej, suchej misce do momentu kiedy zaczną przypominać pianę z piwa (serio😅), a następnie,

w 3-4 partiach zacznij dodawać cukier

z kwaskiem.


Ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca gęsta, a cukier będzie całkowicie rozpuszczony (rozetrzyj masę między palcami). Ubijanie może trwać 6-8 minut. Do bezy przesiej cukier puder wymieszany ze skrobią.


Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką silikonową (ale dość szybko, żeby beza nie opadła). Beza powinna nadal być gęsta i lśniąca.

Rogi papieru do pieczenia przylej do blachy na odrobinę masy bezowej. Porcje mini Pavlovych uformuj łyżką (patrz ostatni filmik) i wstaw do piekarnika.


Od razu obniż temperaturę do 90 stopni C i susz przez 1,5 godziny, a następnie wyłącz piekarnik i zostaw bezy jeszcze przez kolejne półtorej godziny. Wyjmij, wystudź całkowicie na blacie i od razu podawaj z kremem bananowym

i kawowym.


Jeśli chcesz zabezpieczyć bezę przed namoczeniem od kremu - posmaruj ją rozpuszczoną (i koniecznie ostudzoną!) białą czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.


BUDYŃ BANANOWY:


Żółtka wymieszaj za pomocą rózgi z cukrem, mąką i solą. Śmietankę i mleko podgrzej, gdy zacznie delikatnie wrzeć, zacznij dolewać (bardzo cieniutkim strumieniem) płyn do żółtek, cały czas mieszając. Przelej masę spowrotem do garnuszka i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika CAŁY CZAS mieszając, do zgęstnienia. Jak zgęstnieje, gotuj jeszcze 2-3 minuty, żeby mąką się ugotowała. Ma być niewyczuwalna w smaku. Zdejmij

z palnika. Zakryj folią spożywczą. Odstaw do całkowitego wystudzenia w temp. pokojowej. Przed ułożeniem na bezie dodaj do budyniu pokrojone banany.


KREM KAWOWY:


Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem i kawą na gęsty krem. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką nr. 125 (łezka) i udekoruj bezy.


GOTOWE!








1344 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page