STICKY TOFFEE PUDDING - październikowy SEZONOWNIK pod postacią karmelowej miękkiej poduszki.

Brytyjski, seksowny klasyk, czyli pudding z sosem toffee. Daktyle i cukier muscovado nadają mu karmelowego smaku. Szczypta cynamonu utwierdza nas zaś w przekonaniu, że mamy jesień i ciepły deser z lepkim sosem to najprzyjemniejsze, co może nas spotkać w zimne, deszczowe dni.

STICKY TOFFEE PUDDING

8-10 porcji


Ciasto:

  • 2 jajka L

  • 100 g masła + do wysmarowania foremki/foremek

  • 200 g daktyli suszonych

  • 250 ml wrzątku

  • 5 g soli

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka miodu

  • 90 g jasnego cukru brązowego

  • 2 łyżki ciemnego cukru brązowego (muscovado)

  • 160 g mąki pszennej lub orkiszowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos Toffee:

  • 180 g masła

  • 170 g śmietany 30% z kartonika

  • 100 g cukru brązowego (pół na pół jasnego i ciemnego)

  • 2 łyżki miodu

  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Żaroodporne naczynie lub foremkę/foremki nasmarować masłem. Daktyle zalać wrzątkiem, dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie zblendować (razem z wodą) na gładki sos.





Masło utrzeć z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę za pomocą miksera lub ręcznie, rózgą. dodać jajka, sól i miód. dodać płyn daktylowy. W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mokrych składników i wymieszać jedynie do połączenia (nie za długo).


Przelać masę do naczynia żaroodpornego i piec 30-35 minut do zarumienienia (i do tzw. suchego patyczka).





W międzyczasie ugotować toffee. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy palnika do uzyskania gęstego, lepkiego sosu.





Ciasto wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić i ponakłuwać widelcem. Jeszcze ciepłe polać ciepłym (ale nie gorącym sosem).




Podajemy najlepiej na ciepło z lodami lub bitą śmietanką. OJ MNIAM!

gif

Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!





606 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie