top of page

Sorbet nektarynkowy z miodem i cynamonem!

Ponownie mają zaatakować nas upały, więc taki domowy sorbet to świetny pomysł na ochłodę. Przy okazji jest to też okazja do wykorzystania sezonowych owoców, na które nie mamy pomysłu, a które zaczynają dogorywać na blacie

w kuchni lub w lodówce. Kocham nektarynki i aż dziwię się, że smak nektarynkowy nie funkcjonuje w obiegu w napojach, lodach, jogurtach, kremach. Słownik Google nie zna nawet słowa "nektarynkowy", a szkoda! Dziś to zmieniam.

Sorbet nektarynkowy z cynamonem:

0,5 kg sorbetu

  • 500 g nektarynek

  • 50 g soku z cytryny/limonki

  • 150 g płynnego miodu (najlepiej takiego o neutralnym smaku)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

  • szczypta soli

Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.


Nektarynki pozbaw pestek, pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj miód, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblenduj na gładki mus, przelej do foremek/miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Na pierwszych etapach mrożenie możesz co 35-40 minut zamieszać masę widelcem, żeby rozbić większe kryształy lodu.


Przed podaniem wyjmij na 10 minut. Formuj gałki gałkownicą zanurzoną we wrzątku. Pysznie komponuje się solo, ale i z lodami czekoladowymi i z tonikiem w formie drinka


GOTOWE!



288 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page