top of page

Sorbet nektarynkowy z miodem i cynamonem!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Ponownie mają zaatakować nas upały, więc taki domowy sorbet to świetny pomysł na ochłodę. Przy okazji jest to też okazja do wykorzystania sezonowych owoców, na które nie mamy pomysłu, a które zaczynają dogorywać na blacie

w kuchni lub w lodówce. Kocham nektarynki i aż dziwię się, że smak nektarynkowy nie funkcjonuje w obiegu w napojach, lodach, jogurtach, kremach. Słownik Google nie zna nawet słowa "nektarynkowy", a szkoda! Dziś to zmieniam.

Sorbet nektarynkowy z cynamonem:

0,5 kg sorbetu

  • 500 g nektarynek

  • 50 g soku z cytryny/limonki

  • 150 g płynnego miodu (najlepiej takiego o neutralnym smaku)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

  • szczypta soli

Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.


Nektarynki pozbaw pestek, pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj miód, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblenduj na gładki mus, przelej do foremek/miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Na pierwszych etapach mrożenie możesz co 35-40 minut zamieszać masę widelcem, żeby rozbić większe kryształy lodu.


Przed podaniem wyjmij na 10 minut. Formuj gałki gałkownicą zanurzoną we wrzątku. Pysznie komponuje się solo, ale i z lodami czekoladowymi i z tonikiem w formie drinka


GOTOWE!



431 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page