Piwo kremowe
10 minut, 2 porcje (szklanki 250 ml)
50 g brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 ml śmietanki 30%
300 ml gazowanej wody „mocny gaz” lub cream soda
1/2 łyżeczki soli (koniecznie!)
Opcjonalnie: bita śmietana do podania
W garnku rozpuść masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Jak cukier się rozpuści, to dodaj śmietankę i sól (inaczej napój będzie za słodki). Gotuj przez kilka minut, mieszaj rózgą. Jak masa będzie jednolita i będzie miała zapach toffi, to wyłącz palnik, odstaw na chwilę, a następnie powolutku dolewaj wodę gazowaną. Od razu podawaj, inaczej piana zniknie! Na wierzch możesz wycisnąć trochę bitej śmietany.
GOTOWE!
Comments