Tort czekoladowy z kremem truskawkowym:
1 godzina (plus 2 godziny w lodówce), tortownica 20 cm średnicy, 8-10 porcji
Ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kakao
2 jajka L
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej wody
Krem truskawkowy:
250 g śmietany 36%
125 g białej czekolady
4 g żelatyny, namoczonej w 8 łyżkach zimnej wody
20 g truskawek liofilizowanych
konfitura truskawkowa - 1 słoiczek
Krem do dekoracji:
250 g mascarpone, schłodzonego
500 g śmietanki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Barwnik różowy w żelu
Barwnik zielony w żelu (lub zielony pisak lukrowy)
Krem:
Ciasto czekoladowe: Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg). Tortownicę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, a następnie dno wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, kakao, proszek i sól. Dodaj jajka, olej, maślankę i gorącą wodę, zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej ją do foremki i piecz około godziny (do momentu, kiedy wbity do niej patyczek lub wykałaczka będzie suchy). Wyjmij z piekarnika, pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij z foremki i przekrój na 3 równe blaty używając najlepiej ząbkowanego noża.
Krem do dekoracji:
Mascarpone, śmietankę i cukry zmiksuj na gęsty krem. 2 łyżki kremu przełóż do miseczki i dodaj kropelkę zielonego barwnika, a do reszty kremu dodaj kilka kropel różowego barwnika.
GOTOWE!
Comments