top of page

SERIA HP: Tort urodzinowy Harrego!


Tort czekoladowy z kremem truskawkowym:

1 godzina (plus 2 godziny w lodówce), tortownica 20 cm średnicy, 8-10 porcji


Ciasto czekoladowe:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki cukru (lub ksylitolu)

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki kakao

  • 2 jajka L

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 szklanka gorącej wody

Krem truskawkowy:

  • 250 g śmietany 36%

  • 125 g białej czekolady

  • 4 g żelatyny, namoczonej w 8 łyżkach zimnej wody

  • 20 g truskawek liofilizowanych

  • konfitura truskawkowa - 1 słoiczek

Krem do dekoracji:

  • 250 g mascarpone, schłodzonego

  • 500 g śmietanki 36%, schłodzonej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • Barwnik różowy w żelu

  • Barwnik zielony w żelu (lub zielony pisak lukrowy)

Krem:



Ciasto czekoladowe: Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg). Tortownicę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, a następnie dno wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, kakao, proszek i sól. Dodaj jajka, olej, maślankę i gorącą wodę, zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej ją do foremki i piecz około godziny (do momentu, kiedy wbity do niej patyczek lub wykałaczka będzie suchy). Wyjmij z piekarnika, pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij z foremki i przekrój na 3 równe blaty używając najlepiej ząbkowanego noża.



Krem do dekoracji:

Mascarpone, śmietankę i cukry zmiksuj na gęsty krem. 2 łyżki kremu przełóż do miseczki i dodaj kropelkę zielonego barwnika, a do reszty kremu dodaj kilka kropel różowego barwnika.



GOTOWE!




1215 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page