Brownie z kamieniem filozoficznym:
1 godzina, Foremka 20 cm x 30 cm - około 18 porcji
250 g masła
250 g czekolady 70%
4 jajka
280 g cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej wody
120 g mąki
30 g kakao
1/2 łyżeczki soli
150 g ulubionej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
Warstwa sernikowa:
300 g serka kremowego
100 g cukru
1 łyżka mąki
2 jajka
Skórka z 1 pomarańczy
Kamień filozoficzny (przygotowanie 2-3 dni przed pieczeniem brownie):
12 g agar agar
350 g zimnej wody
680 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/4 łyżeczki dowolnego ekstraktu jadalnego (cytrynowego, migdałowego, waniliowego, pomarańczowego)
Kilka kropli barwnika spożywczego w żelu (mogą być w różnych kolorach) - czerwony, fioletowy, niebieski
Kamień filozoficzny: Przygotuj żaroodporne, szklane naczynko, które wysmaruj niewielką ilością oleju. Wodę wlej do garnka. Wierzch wody posyp agarem i pozostaw na 5 minut, a następnie zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj cukier i gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z palnika i dodaj kwasek i aromat. Przelej masę do naczynia, dodaj kilka kropel barwników i wymieszaj wykałaczką. Wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij z foremki i pokrój na kryształy podobnej wielkości. Pozostaw je na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej przez dzień lub dwa, aż wytworzy się na ich wierzchu twarda skorupka. Przed użyciem możesz udekorować je złotem rozpuszczonym ze spirytusem/olejem.
Brownie: Piekarnik rozgrzej do 170 C, foremkę wysmaruj masłem, a dno dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej. Jak już będą rozpuszczone, odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. W innej misce ubij jajka z cukrem za pomocą miksera. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kawę oraz przestudzoną czekoladę z masłem. Zmiksuj. Następnie dodaj wymieszane suche składniki oraz czekoladę i wymieszaj rózgą. Przelej masę do foremki i piecz 25 minut.
Zmiksuj wszystkie składniki warstwy sernikowej na wolnych obrotach miksera. Wlej na podpieczone brownie i dopiekaj przez 30 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Schłódź w lodówce przez noc. Pokrój na równe kawałki. Na wierzchu układaj kamienie filozoficzne.
GOTOWE!
Comments