top of page

SERIA HP: Brownie z kamieniem filozoficznym!


Brownie z kamieniem filozoficznym:

1 godzina, Foremka 20 cm x 30 cm - około 18 porcji

  • 250 g masła

  • 250 g czekolady 70%

  • 4 jajka

  • 280 g cukru brązowego

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej wody

  • 120 g mąki

  • 30 g kakao

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 150 g ulubionej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę

Warstwa sernikowa:

  • 300 g serka kremowego

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka mąki

  • 2 jajka

  • Skórka z 1 pomarańczy

Kamień filozoficzny (przygotowanie 2-3 dni przed pieczeniem brownie):

  • 12 g agar agar

  • 350 g zimnej wody

  • 680 g cukru

  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

  • 1/4 łyżeczki dowolnego ekstraktu jadalnego (cytrynowego, migdałowego, waniliowego, pomarańczowego)

  • Kilka kropli barwnika spożywczego w żelu (mogą być w różnych kolorach) - czerwony, fioletowy, niebieski

Kamień filozoficzny: Przygotuj żaroodporne, szklane naczynko, które wysmaruj niewielką ilością oleju. Wodę wlej do garnka. Wierzch wody posyp agarem i pozostaw na 5 minut, a następnie zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj cukier i gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z palnika i dodaj kwasek i aromat. Przelej masę do naczynia, dodaj kilka kropel barwników i wymieszaj wykałaczką. Wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij z foremki i pokrój na kryształy podobnej wielkości. Pozostaw je na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej przez dzień lub dwa, aż wytworzy się na ich wierzchu twarda skorupka. Przed użyciem możesz udekorować je złotem rozpuszczonym ze spirytusem/olejem.


Brownie: Piekarnik rozgrzej do 170 C, foremkę wysmaruj masłem, a dno dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej. Jak już będą rozpuszczone, odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. W innej misce ubij jajka z cukrem za pomocą miksera. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kawę oraz przestudzoną czekoladę z masłem. Zmiksuj. Następnie dodaj wymieszane suche składniki oraz czekoladę i wymieszaj rózgą. Przelej masę do foremki i piecz 25 minut.


Zmiksuj wszystkie składniki warstwy sernikowej na wolnych obrotach miksera. Wlej na podpieczone brownie i dopiekaj przez 30 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Schłódź w lodówce przez noc. Pokrój na równe kawałki. Na wierzchu układaj kamienie filozoficzne.


GOTOWE!




334 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page