top of page

SERIA HP: Pieczeń świąteczna z Hogwartu podana z chutneyem żurawinowym.


Pieczeń świąteczna z Hogwartu - wegetariańska:

Według przepisu skrzatów z Hogwartu

1 godzina, 8 porcji

  • 40 g masła

  • 100 g komosy ryżowej

  • 150 g dyni hokkaido (może być mrożona )

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g pieczarek

  • 2 łodygi selera naciowego

  • Oliwa z oliwek

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 1/2 łyżeczki cayenne

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • 2 brązowe pieczarki

  • 1 cytryna

  • 60 g świeżych okruchów chleba

  • 80 g żurawiny suszonej

  • 100 g moreli suszonych

  • 100 g mixu orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych, brazylijskich)

  • 4 jajka L

  • 40 g tartego sera (cheddar, szafir, bursztyn)

Chutney żurawinowy:

  • 600 g żurawiny ze słoiczka (2 słoiczki)

  • 1 czerwona papryka chilli

  • 125 ml soku pomarańczowego

  • 1 cebula czerwona

  • 2 cm imbiru

  • 90 ml octu jabłkowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej

  • Szczypta soli

  • Łyżka oliwy

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wysmaruj keksówkę odrobiną masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia.


Przekrój dynię na pół, wyjmij nasiona, a następnie pokrój miąższ na centrymetrowe kawałki (nie musisz obierać skórki). Pomiń ten punkt, jeśli korzystasz z takiej w kostce. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, posiekaj seler naciowy i pieczarki.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Dodaj gałązki rozmarynu, cayenne, paprykę i oregano. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień. Smaż przez około 15 minut, aż warzywa nieco lekko zmiękną. W międzyczasie posiekaj z grubsza grzyby, a następnie dodaj na patelnię na ostatnie 5 minut smażenia.


Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Przełóż masę do dużej miski, a następnie dodaj schłodzoną komosę ryżową, bułkę tartą, suszone owoce, starty ser i posiekane orzechy. Wbij jajka, a następnie dobrze wymieszaj, aby połączyć. Przełóż miksturę do przygotowanej foremki, a następnie włóż do gorącego piekarnika na 45 do 50 minut.


Podawaj z chutneyem, który przygotujesz w międzyczasie. Papryczkę przekrój, usuń i wyrzuć pestki, posiekaj drobniutko. Cebulę i imbir obierz i także posiekaj. W garnuszku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, dodaj cynamon/przyprawę korzenną a następnie żurawinę, ocet i sok pomarańczowy. Gotuj na malutkim ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodaj miód i szczyptę soli do smaku. Chutney możesz przelać do wyparzonego słoiczka i trzymać miesiąc w lodówce.



GOTOWE!




344 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page