top of page

SERIA HP: Paszteciki dyniowe Pani Weasley - na słodko i wytrawnie.

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Dyniowe paszteciki Pani Weasley:

1 godzina, 7-8 pasztecików


Słodkie:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 200 g purée z dyni

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

  • 2 łyżki cukru (lub innego słodzidła)

  • Do posmarowania: 1 jajko + 3 łyżki wody

Wytrawne:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 200 g purée z dyni

  • 1 łyżka masła

  • 1 ząbek czosnku, posiekanego

  • 20 g startego, twardego sera tartego (cheddara, szafiru, bursztynu)

  • Szczypta soli i pieprzu

  • Szczypta cebuli suszonej

  • Kilka listków świeżej szałwii

  • 1 jajko+3 łyżki wody

Puree dyniowe: Piekarnik rozgrzać do 200 C. Dyni Hokkaido nie musisz obierać, wystarczy pokroić ją na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz do miękkości przez 20-30 minut, a następnie zmiksuj w malakserze lub blenderze na purée - dodaj wodę jeśli masa będzie za gęsta.


Słodkie: W garnuszku rozpuść masło, dodaj purée, cukier i przyprawy. Gotuj 7-8 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, na każdym kwadracie układaj nadzienie i składaj w trójkątne paszteciki. Układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem wymieszanym dokładnie z wodą i piecz w 200 C przez 25 minut, do złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Wytrawne: W garnuszku rozpuść masło, dodaj od razu czosnek, szałwię, chwilę przesmaż, a następnie dodaj purée i suszoną cebulę. Gotuj 7-10 minut do zgęstnienia. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie dodaj starty ser i wymieszaj. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, na każdym kwadracie układaj nadzienie i składaj w trójkątne paszteciki. Dociśnij boki widelcem i zrób dziurkę/otwór/błyskawicę pośródku każdego (tak, aby para wodna miała ujście). Układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem wymieszanym dokładnie z wodą i piecz w 200 C przez 25 minut, do złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.


GOTOWE!




917 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page