Dyniowe paszteciki Pani Weasley:
1 godzina, 7-8 pasztecików
Słodkie:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g purée z dyni
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
Do posmarowania: 1 jajko + 3 łyżki wody
Wytrawne:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g purée z dyni
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku, posiekanego
20 g startego, twardego sera tartego (cheddara, szafiru, bursztynu)
Szczypta soli i pieprzu
Szczypta cebuli suszonej
Kilka listków świeżej szałwii
1 jajko+3 łyżki wody
Puree dyniowe: Piekarnik rozgrzać do 200 C. Dyni Hokkaido nie musisz obierać, wystarczy pokroić ją na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz do miękkości przez 20-30 minut, a następnie zmiksuj w malakserze lub blenderze na purée - dodaj wodę jeśli masa będzie za gęsta.
Słodkie: W garnuszku rozpuść masło, dodaj purée, cukier i przyprawy. Gotuj 7-8 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, na każdym kwadracie układaj nadzienie i składaj w trójkątne paszteciki. Układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem wymieszanym dokładnie z wodą i piecz w 200 C przez 25 minut, do złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wytrawne: W garnuszku rozpuść masło, dodaj od razu czosnek, szałwię, chwilę przesmaż, a następnie dodaj purée i suszoną cebulę. Gotuj 7-10 minut do zgęstnienia. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie dodaj starty ser i wymieszaj. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, na każdym kwadracie układaj nadzienie i składaj w trójkątne paszteciki. Dociśnij boki widelcem i zrób dziurkę/otwór/błyskawicę pośródku każdego (tak, aby para wodna miała ujście). Układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem wymieszanym dokładnie z wodą i piecz w 200 C przez 25 minut, do złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
GOTOWE!
Comentarios