top of page

Maślane ciasteczka - bez wałkowania i użycia foremek!

Techniczny i sprzętowy minimalizm, z którego wychodzi prawdziwy efekt wow! Ciasteczka dosłownie z kilku składników, ręcznie zagniecione, proste, ale niezwykle efektowne. Zapomnijcie o wałkowaniu i wykrawaniu :)

CIASTKA MAŚLANE - słodkie:

  • 340 g miękkiego (ale nie bardzo miękkiego - takiego wyjętego z lodówki i pozostawionego w temp. pokojowej n godzinę) masła

  • 130 g cukru pudru

  • 375 g mąki

  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • opcjonalnie: szczypta soli

dodatkowo: 3 łyżki ulubionego dżemu, barwnik czerwony do mas tłustych/czekolady (Food Colors lub Color Mill)


CIASTKA CACIO E PEPE - słone:

  • 40 g parmezanu

  • 40 g grana padano

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego (koniecznie!)

  • 225 g masła, miękkiego

  • 30 g cukru pudru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 190 g maki

  • 80 g semoliny

CIASTKA SŁODKIE:


Wzór numer 1: Ciasto podziel na pół - jedną część pokoloruj (ja na różowo, klasycznie) dodając do masy kilka kropel barwnika (zagnięć dokładnie, aby kolor był równomierny). Wymieszaj dwa kolory ciasta ze sobą, skręcając ciasto, aż powstanie ciekawy, marmurkowy pattern. Ciasto włóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw do zamrażarki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C (termoobieg).

Po tym czasie wyjmij keksówkę z zamrażarki i pokrój w plastry centymetrowej grubości. Układaj na blaszce do pieczenia (w 2-3 centymetrowych odstępach) i piecz na złoty kolor 12-14 minut lub tylko do momentu, aż boki ciastek się lekko zarumienią.

Wzór numer 2: Resztę różowego ciasta podziel na równe kulki, układaj je w odstępach na blaszce i rozpłaszcz je posmarowaną lekko olejem szklanką lub foremka silikonową.

W środku każdego ciastka zrób palcem zagłębienie w kształcie serduszka. W środku każdego zagłębienia umieść pół łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie malina). Warto schodzić ciasteczka w zamrażarce na 10 minut przed pieczeniem. Piecz ciastka 12-15 minut w 170 stopniach C (termoobieg).

Ciasto można też zrolować w wałeczki, zaplatać i formować w laski bożonarodzeniowe :)


CIASTKA CACIO E PEPE:


Utrzyj miękkie masło za pomocą miksera z pieprzem, cukrem i solą. Dodaj mąkę, tarte sery i semolinę. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, pokrój nożem na nieregularne ciastka, przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz na złoty kolor (około 10 minut)

w 170 stopniach C (termoobieg).



GOTOWE!




929 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page