top of page

SERIA HP: Kociołki, czyli czekoladowe babeczki.

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Kociołki - babeczki czekoladowe:

1 godzina (plus 20 min studzenia), 24 babeczki

  • 350 g mąki

  • 370 g cukru

  • 60 g kakao

  • 1 łyżeczka sody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 150 g czekolady mlecznej

  • 250 ml zimnej kawy lub mocnej herbaty

  • 1 szklanka maślanki

  • 225ml oleju roślinnego

  • 3 jajka L

  • 300 g deserowej czekolady, rozpuszczonej z odrobiną oleju w kąpieli wodnej

  • 125 g kremowego serka

  • 1 opakowanie kolorowej posypki np. Słodki Bufet

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, sodą, solą. W innej misce wymieszaj jajka, kawę, maślankę, olej. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj, dodaj posiekaną czekoladę mleczną. Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij masą do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut. Przed dekorowaniem odstaw do całkowitego wystudzenia.


Z rozpuszczonej czekolady wyciskaj przez rękaw cukierniczy na papier do pieczenia rączki do kociołków. Wstaw do lodówki do stężenia. Upieczone i ostudzone babeczki zamocz w czekoladzie, wydrąż lekko środek, wyciśnij nieco serka, posyp posypką, a na czekoladę umocuj rączki.


GOTOWE!




293 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page