
Kociołki - babeczki czekoladowe:
1 godzina (plus 20 min studzenia), 24 babeczki
350 g mąki
370 g cukru
60 g kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
150 g czekolady mlecznej
250 ml zimnej kawy lub mocnej herbaty
1 szklanka maślanki
225ml oleju roślinnego
3 jajka L
300 g deserowej czekolady, rozpuszczonej z odrobiną oleju w kąpieli wodnej
125 g kremowego serka
1 opakowanie kolorowej posypki np. Słodki Bufet
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, sodą, solą. W innej misce wymieszaj jajka, kawę, maślankę, olej. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj, dodaj posiekaną czekoladę mleczną. Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij masą do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut. Przed dekorowaniem odstaw do całkowitego wystudzenia.
Z rozpuszczonej czekolady wyciskaj przez rękaw cukierniczy na papier do pieczenia rączki do kociołków. Wstaw do lodówki do stężenia. Upieczone i ostudzone babeczki zamocz w czekoladzie, wydrąż lekko środek, wyciśnij nieco serka, posyp posypką, a na czekoladę umocuj rączki.
GOTOWE!
Comments