top of page

SERIA HP: Czekoladowa żaba nadziewana masłem orzechowym


Czekoladowe żaby z nadzieniem z masła orzechowego:

20 min (plus 20 min chłodzenia), 2-3 żaby (w zależności od foremki)

Foremka silikonowa żaby - np TAKA

Złoty spray do dekoracji


  • 350 g czekolady ciemnej (70%), mlecznej lub Candy Melts (pastylki czekoladowe, które szybko zastygają i błyszczą)

  • 3,5 łyżki oleju roślinnego

  • 2 łyżki masła orzechowego, ubitego mikserem

Czekoladę lub meltsy rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej lub

w kuchence mikrofalowej (podgrzewaj 20 sekund, zamieszaj i znowu podgrzewaj - dzięki temu czekolada się nie przypali i nie przegrzeje).


Foremka ŻABA musi być czysta i sucha.


Czekolada musi być wystudzona (ciemna 30 C, mleczna 27 C). Wlej czekoladę do foremki i rozprowadź ją po bokach lub zalej całą foremkę i odczekaj kilka chwil,

a następnie wylej nadmiar, tak aby czekolada oblepiła równomiernie jedynie boki i dno formy. Pozostaw do stężenia na kilka minut w temperaturze pokojowej.

Do środka nałóż masło orzechowe (najlepiej wyciskać go z rękawa cukierniczego) następnie zalej wierzch pozostałą czekoladą. Zbierz namiar czekolady płaskim nożem lub szpatułką i pozostaw w lodówce do stężenia. Delikatnie wyjmij żabę z foremki. GOTOWE!






GOTOWE!




206 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Commentaires


bottom of page