To kolejny przepis z cyklu "Przepisy z wakacji, na których nas nie było".
Tym razem nasze kubki smakowe jadą do słonecznej Italii, a my zostajemy podniesieni na duchu.
Chociaż tiramisù jest stosunkowo nowym wynalazkiem, to ten deser z nasączonych kawą biszkoptów przekładanych kremem mascarpone ma status ikony wśród włoskich deserów. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego wyrażenia "tirami sù", które dosłownie oznacza "podnieś mnie". Jest to nawiązanie do podnoszącego na duchu działania cukru, alkoholu i kawy.
Pochodzenie tiramisù podlega dyskusji. Spór toczy się między regionami Veneto i Friuli-Venezia Giulia, ale często sugeruje się, że po raz pierwszy deser ten powstał w Veneto na początku lat 80. W rzeczywistości najwcześniejszy udokumentowany przepis na tiramisù (co ciekawe bez alkoholu, więc spokojnie wy też możecie go pominąć) został wydrukowany w wiosennym wydaniu magazynu Vin Veneto z 1981 r., w artykule o deserach na bazie kawy autorstwa Giuseppe Maffioli, znanego krytyka kulinarnego i członka Włoskiej Akademii Kulinarnej.
Niezależnie od tych sporów, doskonałe tiramiù powinno zawsze dostarczać zastrzyku kofeiny z mocnego espresso, a alkohol powinien powodować przyjemny, słodki szum w głowie :)
Dla wszystkich, którzy tęsknią za Italią! Borówki dają świetną przeciwwagę dla słodkiego, tłuściutkiego kremu i komponują się perfekcyjnie.
Przepis ekspresowy, przyjemny, wręcz relaksujący. BEZ MIKSERA!
TIRAMISU:
2 PORCJE (2 SZKLANKI)
SKŁADNIKI:
150 ml kawy, ostudzonej
25 ml likieru Amaretto lub wina Marsala
1 żółtko, z wyparzonego jajka!
2 łyżki cukru
250 g mascarpone
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 podłużnych biszkoptów, tzw. Savoiardi
150 g borówek amerykańskich
opcjonalnie: szczypta naturalnego kakao do posypania
W przypadku takich prostych deserów z dosłownie kilku składników warto zainwestować w dobre jakościowo składniki. Warto użyć dobrej kawy i włoskiego mascarpone.
Świeżo mieloną kawę zaparzyć i pozostawić do ostudzenia.
Żółtko utrzeć z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę (ucierać intensywnie przez kilka minut), dodać mascarpone i mleko.
Mieszać, łączyć i ucierać do uzyskania, gładkiego, aksamitnego kremu.
Ostudzoną kawę przelać do głębokiego talerza, dodać alkohol.
Wymieszać.
Biszkopty zanurzać na kilka sekund w kawie i układać na dnie szklanki (1,5 biszkopta na dno).
Następnie na biszkopty nałożyć łyżką warstwę kremu, borówki i znowu 1,5 namoczonych biszkoptów.
Przykryć kolejną warstwą kremu i posypać borówkami. Można na koniec posypać wierzch naturalnym kakao.
BUON APPETITO!
Comments