NAJLEPSZE NALEŚNIKI - przepis Michela Roux Jr. i nowy odcinek podcastu 'Niech jedzą ciastka'

Aktualizacja: 8 kwi 2020

Może pomyślicie, że przepis na naleśniki jest zbędny, bo u Was w domu robi się je na oko, ale SPRÓBUJCIE - to są takie naleśniki, że poczujecie się, jakbyście byli w Paryżu w czasie Belle Époque.


Delikatne, maślane, o cudownej konsystencji. Ja najbardziej lubię z konfiturą truskawkową, a o tym, co jeszcze lubię jeść i o wielu innych ciekawostkach dowiecie się z nowego odcinka (ODC. 2) mojego podcastu 'NIECH JEDZĄ CIASTKA', który jest już dostępny na Spotify i w Apple Podcasts na iTunes.


NALEŚNIKI:


  • 125 g mąki pszennej

  • 15 g cukru

  • sczczypta soli

  • 4 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu)

  • 325 ml mleka

  • 100 ml śmietanki 30%

  • masło klarowane do smażenia (lub olej z odrobiną masła -olej zapobiega przypaleniu się zwykłego masła)


W misce odmierzyć i wymieszać mąkę, cukier, dodać sól. Do tej samej miski wlać odmierzone mleko, śmietankę i wbić jajka. Zamieszać rózgą. Odstawić na 15 min (lub na noc do lodówki). Smażyć cienkie naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej patelni najlepiej na maśle klarowanym. Podawać z ulubionymi dodatkami i CIESZYĆ SIĘ ŻYCIEM!


A tutaj na dole jeszcze coś do uśmiechnięcia się :))))



1,129 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie