top of page

LODOWE KANAPKI na Dzień Dziecka (i nie tylko)! Plus lody truskawkowe domowej roboty z 3 składników!

Ta kombinacja to bomba smaków, tekstur i temperatur. Impreza w buzi!

ree

To są smaki najlepszych wakacji! Ciasteczka są aromatyczne, chrupiące na bokach i lekko ciągnące w środku. Za to po zrobieniu tych domowych lodów odechce się Wam kupować Algidę czy Haagen Datz. To tylko dwa składniki plus dowolne dodatki, zero miksowania, mieszania i zachodu. Lody wychodzą kremowe, rozpływające się w ustach, ale na tyle stabilne, że nie rozpuszczają się po minucie w miseczce lub w ciasteczku, tylko zachowują fason. Możecie do bazy ze śmietanki i mleka dodać masło orzechowe, karmel, rozpuszczoną czekoladę lub inne musy owocowe albo pokruszone ciasteczka.


LODOWE KANAPKI:


6 dużych sztuk


Lody truskawkowo-śmietankowe (500 ml):

  • 300 ml śmietanki 30% (takiej z kartonika)

  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego

  • 200 g świeżych truskawek, zmiksowanych na puree (nie musi być dokładnie, można nawet rozgnieść truskawki widelcem)

Ciastka:

  • 115 g masła

  • 100 g brązowego cukru

  • 65 g białego cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • 175 g mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżkę nasion babki jajowatej (błonnik naturalny, odrobina zdrowia), opcjonalnie

  • 100 g czekolady mlecznej (ja użyłam Milki Oreo), z grubsza posiekaną

  • 2 opakowania Smarties lub M&Ms


Zaczynamy od lodów. W misie miksera ubić (nie na sztywno, wystarczy na gęsto) śmietankę z mlekiem skondensowanym.

ree

Do kremu wmieszać puree z truskawek i wymieszać.

ree

Masę przełożyć do wyłożonego folią spożywczą opakowania i wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Gotowe!

ree

Czas na ciasteczka. Masło rozpuścić w garnuszku i pogrzewać na małym ogniu przez około 10 min, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie orzechowo pachnieć i zmieniać kolor na złotobrązowy. Trzeba go pilnować i uważać, żeby go nie przypalić! Palone (a tak naprawdę tylko lekko przypieczone :D ) masło przelać do miski i pozostawić na kilka minut do przestudzenia. Dodać cukry i wanilię, wymieszać. Dodać jajka i żółtka, wymieszać.

ree

W innej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, sodę i nasiona babki. Wymieszać.

ree

Dodawać mąkę łyżka po łyżce do mokrych składników i mieszać tylko do połączenia.

ree

Dodać czekoladę, wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na godzinę lub półtorej.

ree

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać i spłaszczać kuleczki ciasta (u mnie około 45 g/ciastko). Układać w dużych odstępach (żeby się nie zlały w jedno wielkie ciastko w czasie pieczenia). W każde ciastko wciskać Smarties lub M&Ms.

ree

Piec 10-12 minut do zrumienienia boków. Wyjąć z pieca i przestudzić około 10-15 minut.

Pomiędzy dwa ciasteczka włożyć gałkę lodów truskawkowych i delektować się!


HEAVEN IS A PLACE ON EARTH!

ree



Komentarze


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page