LODOWE KANAPKI na Dzień Dziecka (i nie tylko)! Plus lody truskawkowe domowej roboty z 3 składników!

Ta kombinacja to bomba smaków, tekstur i temperatur. Impreza w buzi!

To są smaki najlepszych wakacji! Ciasteczka są aromatyczne, chrupiące na bokach i lekko ciągnące w środku. Za to po zrobieniu tych domowych lodów odechce się Wam kupować Algidę czy Haagen Datz. To tylko dwa składniki plus dowolne dodatki, zero miksowania, mieszania i zachodu. Lody wychodzą kremowe, rozpływające się w ustach, ale na tyle stabilne, że nie rozpuszczają się po minucie w miseczce lub w ciasteczku, tylko zachowują fason. Możecie do bazy ze śmietanki i mleka dodać masło orzechowe, karmel, rozpuszczoną czekoladę lub inne musy owocowe albo pokruszone ciasteczka.


LODOWE KANAPKI:


6 dużych sztuk


Lody truskawkowo-śmietankowe (500 ml):

  • 300 ml śmietanki 30% (takiej z kartonika)

  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego

  • 200 g świeżych truskawek, zmiksowanych na puree (nie musi być dokładnie, można nawet rozgnieść truskawki widelcem)

Ciastka:

  • 115 g masła

  • 100 g brązowego cukru

  • 65 g białego cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • 175 g mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżkę nasion babki jajowatej (błonnik naturalny, odrobina zdrowia), opcjonalnie

  • 100 g czekolady mlecznej (ja użyłam Milki Oreo), z grubsza posiekaną

  • 2 opakowania Smarties lub M&Ms


Zaczynamy od lodów. W misie miksera ubić (nie na sztywno, wystarczy na gęsto) śmietankę z mlekiem skondensowanym.

Do kremu wmieszać puree z truskawek i wymieszać.

Masę przełożyć do wyłożonego folią spożywczą opakowania i wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Gotowe!

Czas na ciasteczka. Masło rozpuścić w garnuszku i pogrzewać na małym ogniu przez około 10 min, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie orzechowo pachnieć i zmieniać kolor na złotobrązowy. Trzeba go pilnować i uważać, żeby go nie przypalić! Palone (a tak naprawdę tylko lekko przypieczone :D ) masło przelać do miski i pozostawić na kilka minut do przestudzenia. Dodać cukry i wanilię, wymieszać. Dodać jajka i żółtka, wymieszać.

W innej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, sodę i nasiona babki. Wymieszać.

Dodawać mąkę łyżka po łyżce do mokrych składników i mieszać tylko do połączenia.

Dodać czekoladę, wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na godzinę lub półtorej.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać i spłaszczać kuleczki ciasta (u mnie około 45 g/ciastko). Układać w dużych odstępach (żeby się nie zlały w jedno wielkie ciastko w czasie pieczenia). W każde ciastko wciskać Smarties lub M&Ms.

Piec 10-12 minut do zrumienienia boków. Wyjąć z pieca i przestudzić około 10-15 minut.

Pomiędzy dwa ciasteczka włożyć gałkę lodów truskawkowych i delektować się!


HEAVEN IS A PLACE ON EARTH!