Ta kombinacja to bomba smaków, tekstur i temperatur. Impreza w buzi!
To są smaki najlepszych wakacji! Ciasteczka są aromatyczne, chrupiące na bokach i lekko ciągnące w środku. Za to po zrobieniu tych domowych lodów odechce się Wam kupować Algidę czy Haagen Datz. To tylko dwa składniki plus dowolne dodatki, zero miksowania, mieszania i zachodu. Lody wychodzą kremowe, rozpływające się w ustach, ale na tyle stabilne, że nie rozpuszczają się po minucie w miseczce lub w ciasteczku, tylko zachowują fason. Możecie do bazy ze śmietanki i mleka dodać masło orzechowe, karmel, rozpuszczoną czekoladę lub inne musy owocowe albo pokruszone ciasteczka.
LODOWE KANAPKI:
6 dużych sztuk
Lody truskawkowo-śmietankowe (500 ml):
300 ml śmietanki 30% (takiej z kartonika)
200 g mleka słodzonego skondensowanego
200 g świeżych truskawek, zmiksowanych na puree (nie musi być dokładnie, można nawet rozgnieść truskawki widelcem)
Ciastka:
115 g masła
100 g brązowego cukru
65 g białego cukru
1 jajko
1 żółtko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
175 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżkę nasion babki jajowatej (błonnik naturalny, odrobina zdrowia), opcjonalnie
100 g czekolady mlecznej (ja użyłam Milki Oreo), z grubsza posiekaną
2 opakowania Smarties lub M&Ms
Zaczynamy od lodów. W misie miksera ubić (nie na sztywno, wystarczy na gęsto) śmietankę z mlekiem skondensowanym.
Do kremu wmieszać puree z truskawek i wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonego folią spożywczą opakowania i wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Gotowe!
Czas na ciasteczka. Masło rozpuścić w garnuszku i pogrzewać na małym ogniu przez około 10 min, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie orzechowo pachnieć i zmieniać kolor na złotobrązowy. Trzeba go pilnować i uważać, żeby go nie przypalić! Palone (a tak naprawdę tylko lekko przypieczone :D ) masło przelać do miski i pozostawić na kilka minut do przestudzenia. Dodać cukry i wanilię, wymieszać. Dodać jajka i żółtka, wymieszać.
W innej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, sodę i nasiona babki. Wymieszać.
Dodawać mąkę łyżka po łyżce do mokrych składników i mieszać tylko do połączenia.
Dodać czekoladę, wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na godzinę lub półtorej.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać i spłaszczać kuleczki ciasta (u mnie około 45 g/ciastko). Układać w dużych odstępach (żeby się nie zlały w jedno wielkie ciastko w czasie pieczenia). W każde ciastko wciskać Smarties lub M&Ms.
Piec 10-12 minut do zrumienienia boków. Wyjąć z pieca i przestudzić około 10-15 minut.
Pomiędzy dwa ciasteczka włożyć gałkę lodów truskawkowych i delektować się!
HEAVEN IS A PLACE ON EARTH!
Comments