KNOPPERS na ratunek!

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Chrupkość wafelka, orzeszki, czekolada i ten biały, słodki, mleczny kremik rozpływający się na języku. To wszystko czego dziś chce! Nie chce jednak wychodzić z domu. Otwieram szafeczkę, 15 min. I gotowe!


Grasujący wirus powoduje penetrację sklepów, marketów, a nawet stacji benzynowych. A nie, to nie wirus, tylko ludzie, którzy myślą, że świat się kończy. Okazuje się, że ostatnio popularnym, wymarzonym, ostatnim posiłkiem przed śmiercią jest makaron z kaszą i szprotem z puszki. To jednak nie dla mnie!


Knoppers jest perfekt. Dla mnie to idealna słodycz - niewielki, chrupiący, ale z kremikiem. Postanowiłam go odtworzyć - bez nadmiaru cukru i utwardzonego tłuszczu. Nie dajcie się jednak wkręcić, nie jest to w żadnym calu deser w wersji fit.


Smak wyszedł niesamowicie, jest to większa, bardziej kremowa wersja oryginału. Mokry sen każdego łasucha. Spróbujcie sami! To naprawdę proste. Bardziej zmęczylibyście się idąc po coś słodkiego do sklepu.


Knoppers domowej roboty:

  • 3 duże, suche wafle

Masa czekoladowa:

  • 100g miękkiego masła

  • 4 łyżki Nutelli

  • 2 łyżki kakao

  • 200g orzechów laskowych, uprażonych, bardzo drobno posiekanych

Masło utrzeć na puszystą, jasnożółtą masę, dodać nutellę, kakao i na koniec połączyć z posiekanymi orzechami. Masę rozsmarować na pierwszym waflu. Zakryć drugim waflem i docisnąć.

Masa mleczna:

  • 150g miękkiego masła

  • 1 szklanka mleka w proszku, pełnego

  • 80 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

W niewielkim garnuszku podgrzać mleko z cukrem, mieszać i podgrzewać tak długo, aż cukier dokładne się rozpuści. Mleko z cukrem odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do miski przełożyć miękkie masło, miksować na puszystą masę około 5 minut. Do masła stopniowo dodawać dobrze wystudzone mleko z cukrem - najlepiej łyżką, by masa się nie zwarzyła. Gdy masa zrobi się gładka, dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Miksować kilka minut na wysokich obrotach. Masę rozsmarować na drugim waflu i zakryć trzecim waflem.

Polewa czekoladowa:

  • 50g mlecznej czekolady

  • 50g deserowej czekolady

  • 1 łyżka oleju

Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnuszku z gotującą się wodą) lub w mikrofali.

Polewę dokładnie rozsmarować na waflu.

Wstawić do lodówki do schłodzenia na około godzinę (może oczywiście dłużej).

ZRÓBCIE SOBIE TĄ PRZYJEMNOŚĆ W TYCH NIEPRZYJEMNYCH CZASACH!









1,115 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.