top of page

TEA-ramisu, czyli podnieś mnie na duchu i zaparz herbatki.

Zaktualizowano: 27 maj 2021

To wyjątkowa wersja znanego wszystkim kawowego deseru, bo na bazie herbaty owocowej, a nie kawy. Nie każdy przepada za kawą, a nie chcąc dyskryminować tych, którzy mają ochotę na chwileczkę zapomnienia, ale nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych deserów, powstało TEA-ramisu. Wersja wiosenno-letnia z konfiturą malinową, świeżymi owocami i niespodzianką w środku! Mleczną kruszonką malinową. MNIAM maksymalne!

TEA-RAMISU:

2 PORCJE (2 SZKLANKI)


SKŁADNIKI:

  • 150 ml mocnej, owocowej herbaty (najlepiej sypanej), ostudzonej

  • 25 ml wina Marsala/wina owocowego/likieru owocowego

  • 1 żółtko, z wyparzonego jajka!

  • 2 łyżki cukru

  • 250 g mascarpone

  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • 6 podłużnych biszkoptów, tzw. Savoiardi

  • 50 g borówek amerykańskich

  • 150 g truskawek

  • opcjonalnie: ugotowane maliny/konfitura malinowa w przełożeniu

MLECZNA KRUSZONKA:

  • 40 g pełnego mleka w proszku

  • 40 g mąki

  • 12 g skrobi ziemniaczanej

  • 25 g cukru

  • 2 g soli

  • 55 g masła, rozpuszczonego

  • 90 g białej czekolady, rozpuszczonej)

  • 10 g maliny liofilizowanej (opcjonalnie)

1. KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę (oprócz malin i białej czekolady) wymieszać, zgnieść w kruszonkę, rozsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

i piec w 150 stopniach C do zarumienia (mieszając od czasu do czasu) przez około 7-8 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wymieszać z czekoladą i pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Wyłożyć na płasko na papier do pieczenia i wstawić do zastygnięcia do lodówki. Ta kruszonka idealnie się nadaję jako krucha tekstura do tortów i ciast musowych, dzięki obtoczeniu w czekoladzie pozostaje chrupiąca! :)

2. TEA-RAMISU: Żółtko utrzeć z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę (ucierać intensywnie przez kilka minut), dodać mascarpone. Mieszać, łączyć i ucierać do uzyskania, gładkiego, aksamitnego kremu.


Ostudzoną herbatę przelać do głębokiego talerza, dodać alkohol, wymieszać. Biszkopty zanurzać na kilka sekund w herbacie i układać na dnie szklanki (1,5 biszkopta na dno).

Następnie dodać dużą łyżkę konfitury malinowej i kruszonkę. Potem na biszkopty nałożyć łyżką warstwę kremu, 1,5 namoczonych biszkoptów i borówki. Przykryć resztą kremu i układać pokrojone w plasterki truskawki.


GOTOWE!


PYCHA!






847 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page