top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Ekspresowe RACUCHY z jabłkami i słonym karmelem!

Coś idealnego dla zabieganych jesieniar i jesieniarzy, którzy potrzebują ciepłego kocyka zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie :) Racuchy kojarzą się z babunią, z ciepełkiem, z samymi miłymi wspomnieniami. Spróbujcie sami!

Bez miksera, bez wagi, w 30 minut!


RACUCHY Z JABŁKAMI:


2 PORCJE (4 SZTUKI)


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół opakowania drożdży instant (w opakowaniu 8 g)

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 średnie jabłko

  • olej do smażenia

Słony karmel:

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki wody

  • 8 łyżek śmietanki 30% (w kartonie)

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli


Zaczynamy od karmelu. Cukier i wodę zagotować w rondelku lub na małej patelni. Gotować (Nie mieszać! Można jedynie ruszać rondelkiem lub patelnią), aż mieszanka zrobi się równomiernie ciemnobursztynowa. Wtedy dodać śmietankę (całą na raz) i masło. Wymieszać rózgą. Dodać sól i ponownie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.


Podgrzać mleko - ma być ciepłe, ale nie może być gorące. W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, cynamon.

Dodać ciepłe mleko i jajko, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Jabłko pokroić w kostkę.

Jabłka dodać do podrośniętego ciasta.

Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron na niewielkim ogniu.

Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze do pieczenia.

Podawać z sosem karmelowym!!!!!!!!!

PYCHA! SMACZNEGO!





1130 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page