Coś idealnego dla zabieganych jesieniar i jesieniarzy, którzy potrzebują ciepłego kocyka zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie :) Racuchy kojarzą się z babunią, z ciepełkiem, z samymi miłymi wspomnieniami. Spróbujcie sami!
Bez miksera, bez wagi, w 30 minut!
RACUCHY Z JABŁKAMI:
2 PORCJE (4 SZTUKI)
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
pół opakowania drożdży instant (w opakowaniu 8 g)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 średnie jabłko
olej do smażenia
Słony karmel:
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
8 łyżek śmietanki 30% (w kartonie)
1 łyżka masła
szczypta soli
Zaczynamy od karmelu. Cukier i wodę zagotować w rondelku lub na małej patelni. Gotować (Nie mieszać! Można jedynie ruszać rondelkiem lub patelnią), aż mieszanka zrobi się równomiernie ciemnobursztynowa. Wtedy dodać śmietankę (całą na raz) i masło. Wymieszać rózgą. Dodać sól i ponownie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Podgrzać mleko - ma być ciepłe, ale nie może być gorące. W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, cynamon.
Dodać ciepłe mleko i jajko, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jabłko pokroić w kostkę.
Jabłka dodać do podrośniętego ciasta.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron na niewielkim ogniu.
Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze do pieczenia.
Podawać z sosem karmelowym!!!!!!!!!
PYCHA! SMACZNEGO!
Comments