top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Ciastko gigant Z PATELNI - o smaku Peanut Butter&Jelly!

Co ja Wam mogę napisać. Jest to genialny wymysł. Dla wszystkich, którzy nie mają piekarnika, mają, ale zepsuty lub po prostu nie mają ochoty go odpalać. CIASTKO NA PATELNI, kto to słyszał? Da się! U mnie wersja z chrupiącym masłem orzechowym, orzeszkami i dżemem. Bajeczny deser bez wysiłku. Bez miksera, bez piekarnika, a tak satysfakcjonujący i pyszny! Oczywiście możecie dać kawałki czekolady, M&Msy, inne orzechy lub dodatki.

Ciastko z patelni z masłem orzechowym, orzeszkami i dżemem truskawkowym

patelnia 23 cm

  • 130 g masła

  • 40 g masła orzechowego crunchy

  • 160 g cukru brązowego

  • 1 jajko

  • 225 g mąki

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

  • 3-4 łyżki dżemu truskawkowego/porzeczkowego


Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.


Na patelni rozpuścić masło z masłem orzechowym, dodać cukier, mieszać i podsmażać kilka minut, aż cukier się nieco rozpuści. Zmniejszyć maksymalnie moc palnika. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, solą i orzeszkami, wymieszać - powstaną grudki podobne do kruszonki. Następnie dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto docisnąć do dna patelni i smażyć na malutkiej mocy 25-30 minut. Na koniec rozsmarować kilka łyżek dżemu truskawkowego.


GOTOWE!



713 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page