CHURROS krok po kroku - ¡Hola! Tłusty Czwartek!

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Chrupiące na wierzchu i mięciutkie w środku. Takie są właśnie Churros, czyli hiszpańskie, smażone rurki z ciasta parzonego obtoczone w cukrze cynamonowym i podawane filiżanką gęstej, gorącej czekolady. Zabieram Was w kulinarną podróż, ale wierzcie mi, nie dostaniecie podczas niej nawet zadyszki, takie to proste!

Tłusty Czwartek? Myślę - pączki i faworki. Przetestowałam dla Was kilka przepisów, a także spróbowałam 11 pączków z łódzkich cukierni (była i przyjemność i niestrawność)

i wiecie co? Kupcie sobie pysznego pąkąla z konfiturą z róży . Jeśli szukacie najlepszych pączków w Łodzi to zapraszam Was na jemywlodzi.pl, gdzie znajdziecie szokujący pączkotest!


Tłusty Czwartek wypada - jak sama nazwa wskazuje - w czwartek, więc kto do cholery będzie miał czas czekać godzinę na wyrośnięcie ciasta?! I stać przy garze z gorącym tłuszczem i smażyć, smażyć, smażyć. Luuudzie, pączki zostawcie specjalistom!


Ale jeśli chcecie się pochwalić czymś tłustoczwartkowym przed domownikami lub zrobić sobie samemu przyjemność to polecam churrosy - są naprawdę ekspresowe,

a zaspokajają wiele pragnień. Kilka składników i gotowe. Na wszelki wypadek podaję Wam recepturę na około 12 sztuk, żebyście się nie przejedli :)


P.S. Będziecie potrzebowali rękawa cukierniczego i końcówki do wyciskania (a jeśli tego nie macie to możecie odrywać kawałeczki ciasta i smażyć niewielkie kuleczki).


Churros:

  • 250 ml wody

  • 55g masła

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 140g mąki

  • 1 jajko

  • 700 ml oleju rzepakowego

  • do obtoczenia: cukier lub cukier puder wymieszany z cynamonem

W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, solą do całkowitego rozpuszczenia. Całość musi delikatnie zawrzeć. Cały czas gotując na małym ogniu dodaj mąkę i mieszaj łyżką drewnianą lub sztywną, silikonową szpatułką, aż ciasto się połączy i utworzy kulę, która będzie odrywać się od dna garnka. Ciasto przełóż do miski i zmiksuj aż masa trochę przestygnie.

Dodaj jajko i miksuj dalej, aż do powstania jednolitej, sprężystej i lśniącej masy.

Końcówkę w kształcie dużej gwiazdki (końcówki i rękaw dostaniecie np. w MAKRO lub w internecie) umieść w rękawie cukierniczym. W niewielkim garnku rozgrzej olej (idealna temperatura smażenia to 175-180 C).

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Wyciskaj na matę/talerz oprószony mąką (możesz też bezpośrednio do garnka z gorącym tłuszczem, ale bezpieczniej jest wycisnąć je przed smażeniem).

Delikatnie przekładaj rurki do gorącego tłuszczu i smaż na złoty kolor (trwa to około 7-8 minut).

Złociste churrosy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Jeszcze ciepłe churrosy obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem i chrup!



!!!!!!!!!!! BONUS !!!!!!!!!!!!

Jeśli chcecie sobie jeszcze bardziej dogodzić to polecam gorącą czekoladę z nutką chilli:

tabliczkę deserowej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z połową szklanki mleka i łyżką masła z 1/8 łyżeczki chilli/cayenne. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i maczaj churrosy w czekoladzie!!!!!


PETARDA!






293 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.