Impreza w buzi w najlepszym wydaniu. A do tego te lody to prościzna! Kilka składników i macie taki efekt wow, że Wasi testerzy wyskoczą z kapci. Lody o smaku mango z kawałkami truskawki w polewie z białej czekolady z kawałkami - uwaga! - strzelającej posypki-gumy balonowej!!!
KAKTUS SHAKE truskawka-mango:
ok 8 mini lodów
200 g śmietany 36% z kartonu, schłodzonej (lub śmietany kokosowej w wersji wegańskiej)
50 g pulpy z mango
100 g mleka skondensowanego słodzonego (lub sojowego mleka skondensowanego)
szczypta soli
20 g liofilizowanych truskawek, startych/zmielonych na drobne kawałeczki
kilka kropel czerwonego barwnika
Polewa:
200 g białej czekolady (wegańska TUTAJ)
10 ml oleju rzepakowego
1 opakowanie strzelającej gumy-posypki z Tigera (lub innej posypki strzelającej)
Śmietankę ubić na pianę, ale nie na sztywną, tylko na luźną. Ma być podbita, a nie ubita. Do śmietanki dodać mleko skondensowane, pulpę z mango, truskawki i szczyptę soli. Wymieszać rózgą. Dodać kilka kropli czerwonego barwnika i wymieszać delikatnie, żeby powstał marmurkowy wzórForemki silikonowe do lodów napełnić masą i wbić patyczki. Mrozić minimum 5-6 godzin.
Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub na kąpieli wodnej. Do przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać posypkę i wymieszać.
Lody delikatnie wyciągać z foremki i maczać w całkowicie wystudzonej (!) czekoladzie z posypką. Odkładać na papier do pieczenia i przechowywać w zamrażarce, aż do podania.
GOTOWE!
Comentários