Nostalgia, ulubione lody i słodycz mojego taty. Zawsze po basenie w niedzielę - ja Lays Zielone i Frugo, a tata Śnieżka i Chio Chips Paprykowe (90's kids, pamiętecie?). Lody ŚNIEŻKI robią się same - domowe i pyszne! Oczywiście zamiast smakowych wafelków możecie użyć klasycznych suchych wafli. Super pomysłem byłby LODOWY KNOPPERS - wafel/nutella z kawałkami orzeszków/wafel/warstwa lodów/wafel. Cool?
Lody Śnieżka Premium
ok 4-5 sztuk
200 g śmietany 36% z karton, schłodzonej (lub śmietany kokosowej w wersji wegańskiej)
100 g mleka skondensowanego słodzonego (lub sojowego mleka skondensowanego)
1 łyżka mleka w proszku (lub mleka sojowego w proszku)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
wafle suche LUB wafelki familijne z nadzieniem dowolnym (u mnie śmietankowo-kakaowy)
Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę, ale nie na sztywną, tylko na luźną. Ma być podbita, a nie ubita. Do śmietanki dodać mleko skondensowane wymieszane z przesianym mlekiem w proszku i wymieszać rózgą. Płaską foremkę, głęboki talerz prostokątny lub kwadratowy (u mnie 15 cm x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć i pokroić zamrożone już lody). Wlać masę śmietankową. Mrozić minimum 5-6 godzin. Masę wyjąć z foremki i wyciąć taką wielkość, jaka będzie pasowała do wafli. Po złożeniu w lodową kanapkę podawać lub trzymać w zamrażarce.
GOTOWE!
Comments