top of page

Warkocz z Nutellą - pyszna alternatywa na Tłusty Czwartek.

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Wiem, że są między nami osoby, którzy nie lubią pączków, donutów, faworków czy innych churrosów. Jednak dzień święty fajnie święcić, a Tłusty Czwartek to święto wszystkich łasuchów, takich jak my. Taki dekadencki wypiek nada się idealnie.

Warkocz z Nutellą:


u mnie długa keksówka 30 cm (jeżeli macie mniejsze foremki to wyjdą Wam 2 warkocze)

  • 530 g mąki (najlepiej typ 550)

  • 100 g cukru pudru

  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie)

  • 3 jajka L

  • 60 ml ciepłego mleka

  • 60 ml ciepłej wody

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 150 g miękkiego masła

  • 1 słoik Nutelli (350g)

Ciasto drożdżowe zaczynamy robić dzień przed planowanym podaniem/zjedzeniem. Będzie leżakowało w lodówce przez całą noc. Dzięki temu będzie o wiele smaczniejsze.


Mąkę wymieszaj w misie miksera z cukrem pudrem, drożdżami i solą. Wbij jajka, dodaj mleko i wodę i miksuj mikserem (za pomocą końcówki haka) przez 6 minut, a następnie, kawałek po kawałeczku, dodawaj miękkie masło. Miksuj 10 minut na niskich obrotach miksera, aż ciasto będzie elastyczne, lśniące i będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto przełóż na blat/stolnicę podsypany mąką i uformuj w płaski prostokąt, a następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.


Tutorial z formowania i zaplatania znajdziecie na moim Instagramie - POSYPANE w zapisanej relacji "TŁUSTY CZW".


Następnego dnia wyjmij ciasto z folii, blat (potrzebne będzie sporo miejsca) podsyp mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Staraj się rozwałkować na grubość 1 cm, im cieńsze ciasto tym więcej Nutelli :) Nierówne boki odetnij nożem. zaczynając od dłuższego boku zroluj ciasno ciasto w roladę, odkrój końcówki. roladę przekrój ostrym, długim nożem na pół i zapleć ciasny warkocz. Warkocz przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawione dłuższe boki papieru ułatwią wyciąganie warkocza z formy), przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 h. W przyspieszeniu możesz także wstawić warkocz na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C. Dla uzyskania jeszcze lepszych efektów, wstaw do piekarnika miskę z gorącą wodą. Wilgoć i temperatura pomoże ciastu ładnie urosnąć.

Wyciągnij z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (termoobieg). Piecz warkocz przez 35 minut do zezłocenia. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.


GOTOWE!


2016 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page