top of page

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką kardamonową - takie zwykłe-niezwykłe ciasto.

Wyluzowane, bez spiny, szybkie ciasto idealne na długi, leniwy weekend! Korzystajcie z truskawek, są już względnie tanie, dorodne, aromatyczne i wspaniałe!


Ciasto z truskawkami i kardamonową kruszonką


14 porcji, prostokątna foremka 20 cm x 30 cm


Kruszonka kardamonowa:

  • 80 g mąki

  • 80 g mielonych migdałów

  • 80 g jasnego cukru brązowego

  • szczypta soli

  • zmielone (w moździerzu lub w młynku do kawy) ziarenka z 5 nasionek kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 80 g zimnego masła

Ciasto:

  • 180 g mąki

  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 240 g jogurtu naturalnego (gęstego)

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 140 g miękkiego masła + trochę do posmarowania foremki

  • 190 g brązowego cukru

  • 2 jaja L

  • 500 g świeżych truskawek (nie dawajcie więcej, bo ciasto może nie wyrosnąć i zrobi się zakalec)


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować niewielką ilością masła. Truskawki oczyścić z szypułek

i pokroić na dowolne kawałki/plastry. Zacząć od kruszonki. W misce wymieszać mąkę, migdały, cukier, sól i mielony kardamon. Dodać starte na tarce zimne masło.

Rozetrzeć wszystkie składniki między palcami, aż utworzy się taka kruszonka. Wstawić do lodówki.

W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W miseczce wymieszać jogurt z cukrem z wanilią.

W misie miksera ubijać masło z brązowym cukrem przez 6-7 minut na wysokich obrotach, następnie za pomocą szpatułki zebrać masę z boków miski, dodać jajka i miksować do połączenia na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Po ty czasie dodać połowę jogurtu i połowę mąki. Wymieszać na średnich obrotach tylko do połączenia składników.

Dodać drugą partię mąki i jogurtu i ponownie krótko zmiksować do połączenia.

Masę przełożyć do foremki i rozprowadzić równomiernie łyżką lub szpatułką, na wierzchu układać truskawki.

Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 30-35 minut. TEN ZAPACH, MMMM :)


MIŁEGO WEEKENDU!


817 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page