Wyluzowane, bez spiny, szybkie ciasto idealne na długi, leniwy weekend! Korzystajcie z truskawek, są już względnie tanie, dorodne, aromatyczne i wspaniałe!
Ciasto z truskawkami i kardamonową kruszonką
14 porcji, prostokątna foremka 20 cm x 30 cm
Kruszonka kardamonowa:
80 g mąki
80 g mielonych migdałów
80 g jasnego cukru brązowego
szczypta soli
zmielone (w moździerzu lub w młynku do kawy) ziarenka z 5 nasionek kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
80 g zimnego masła
Ciasto:
180 g mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
140 g miękkiego masła + trochę do posmarowania foremki
190 g brązowego cukru
2 jaja L
500 g świeżych truskawek (nie dawajcie więcej, bo ciasto może nie wyrosnąć i zrobi się zakalec)
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować niewielką ilością masła. Truskawki oczyścić z szypułek
i pokroić na dowolne kawałki/plastry. Zacząć od kruszonki. W misce wymieszać mąkę, migdały, cukier, sól i mielony kardamon. Dodać starte na tarce zimne masło.
Rozetrzeć wszystkie składniki między palcami, aż utworzy się taka kruszonka. Wstawić do lodówki.
W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W miseczce wymieszać jogurt z cukrem z wanilią.
W misie miksera ubijać masło z brązowym cukrem przez 6-7 minut na wysokich obrotach, następnie za pomocą szpatułki zebrać masę z boków miski, dodać jajka i miksować do połączenia na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Po ty czasie dodać połowę jogurtu i połowę mąki. Wymieszać na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Dodać drugą partię mąki i jogurtu i ponownie krótko zmiksować do połączenia.
Masę przełożyć do foremki i rozprowadzić równomiernie łyżką lub szpatułką, na wierzchu układać truskawki.
Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 30-35 minut. TEN ZAPACH, MMMM :)
MIŁEGO WEEKENDU!
Comments