TORCIK MANGO MALINA - lekki, z musem mango i malinkami!

Myślę, że to może być świetna propozycja na Dzień Mamy, ale nie tylko! Lekki, delikatnie słodki torcik z nutką egzotyki może być kolejnym weekendowym hitem w Waszych domach. U mnie w wersji mini, ale spokojnie możecie podwoić przepis.


To idealny przepis na cieplejsze weekendy, które już się do nas zbliżają. Puree z mango przełamałam sokiem z cytryny - samo może mieć dość mdły i za słodki smak. Do tego puree z malin domowej roboty i mamy coś pięknego.


Torcik Mango Malina:


tortownica 16 cm (na 23 cm należy podwoić przepis)


  • 80 g ciasteczek czekoladowych (u mnie Łakotki)

  • 40 g masła, rozpuszczonego

  • 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej

  • 200 g sera twarogowego na sernik (Włoszczowa lub Piątnica - inne są zbyt wodniste lub kanapkowego, kremowego)

  • 250 g pulpy z mango (słodzonej)

  • sok z połowy cytryny

  • 60 g cukru pudru

  • 3,5 łyżeczki żelatyny

  • 40 ml zimnej wody

  • 200 g malin (mogą być mrożone), gotowane przez 30 minut z 2 łyżkami cukru i przetarte przez sitko i ostudzone całkowicie

  • świeże maliny


Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (termoobieg). W malakserze zmiksować ciasteczka na pył, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczkowy piasek i rozprowadzić równomiernie łyżką. Piec w piekarniku 12 minut. Wyjąć z pieca i całkowicie wystudzić.

W misce miksera wymieszać przecier mango, ser, cukier puder, śmietankę i sok z cytryny i zmiksować do połączenia składników i lekkiego zgęstnienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w garnuszku, i dodać 3 łyżki masy mango, wymieszać odstawić na chwilkę do przestudzenia. Dodać masę żelatynową do reszty masy mango, dokładnie wymieszać.

Wylać masę na podpieczony i ostudzony spód. W kilku miejscach, łyżką nałożyć mus malinowy.

Wymieszać mus malinowy pałeczką lub nożem. Wstawić do lodówki na 3 h do stężenia

(a najlepiej na całą noc). Udekoruj resztą musu malinowego i świeżymi malinami.

Rozkoszuj się egzotycznym smakiem i lekką, rozpływającą się w ustach teksturą musu i chrupkością spodu!


SMACZNEGO!






981 wyświetlenia4 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.