SERNIK CZEKOLADOWY - czekoladowe uniesienie i obecny ideał wśród serników.

Zaktualizowano: 3 lut

Nareszcie. Wiem, że kochacie serniki, a do tej pory nie było ich tutaj wiele. Dlaczego? Dlatego, że jestem niezwykle wymagająca w ich kwestii. Przejadły mi się ciężkie, gęste serniki - gdy po zjedzeniu kawałka czuję się, jakbym wyczerpała limit kalorii i ilości jedzenia na cały dzień to znaczy, że to nie to. Teraz pragnę lżejszych serników, ale nadal kremowych, nie popękanych, nie opadniętych. Wydaję mi się, że to właśnie TEN! Jest niewielki, idealny na randkę lub na małą imprezkę.

Kilka wskazówek:

  1. Nie wymaga użycia miksera!

  2. Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej nie będą się chciały ze sobą połączyć, a różnica temperatur w piekarniku może spowodować jego pękanie.

  3. Jest to sernik pieczony w kąpieli wodnej - foremkę, tortownicę lub rant (ja użyłam rantu, z nim należy być wyjątkowo ostrożnym!) nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i BARDZO dobrze i szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Piec w dużej formie wypełnionej do 1/4 wysokości wrzącą wodą. Dzięki temu sernik wychodzi kremowy, płaski, ale równocześnie lekki.


Sernik czekoladowy

foremka, tortownica 17-18 cm

  • 120 g ciastek czekoladowych (dowolnych, u mnie Oreo), zblendowanych, pokruszonych na drobny piasek

  • 40 g masła rozpuszczonego, wystudzonego

  • 175 g czekolady deserowej, rozpuszczonej, wystudzonej

  • 2 duże jajka (125 g)

  • 75 g cukru

  • 245 g mascarpone

  • 490 g serka kremowego (np. Twój smak, Ulubiony, Philadelphia)

  • 35 g śmietany kwaśnej 18%

  • 1 łyżka kakao

  • opcjonalnie: łyżka wody różanej lub wody kwiatów pomarańczy

Krem:

  • 100 g mascarpone, schłodzonego

  • 100 g śmietanki 36%, schłodzonej

  • 1 łyżka Nutelli

  • dekoracja: biała czekolada z posypkami, płatkami róży i brokatem ( szybki making off na Instagramie Posypane)


Piekarnik rozgrzać do 160 C (góra/dół). Foremkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki bardzo szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową (patrz wskazówki powyżej).

Ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem, rozprowadzić i docisnąć do dna formy do pieczenia. Wstawić do zamrażarki na 10 minut.


W międzyczasie w misce ubić (ręcznie lub za pomocą miksera) jajka z cukrem (przez 2 minuty), a następnie dodać serek, mascarpone i śmietanę 18%. Wymieszać rózgą do połączenia, dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao, ponownie wymieszać. Formę wyjąć z zamrażarki i wyłożyć na spód masę serową, wyrównać powierzchnię i włożyć sernik na dużej, głębokiej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika, do dużej, głębokiej formy wlać wrzątek i piec 1 h 20 minut. Środek serniczka powinien być lekko trzęsący.

Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy z wodą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwolnić z foremki.

Mascarpone i śmietankę na krem ubić za pomocą miksera, na końcu dodać nutellę i zmiksować do połączenia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskać na sernik. Udekorować kawałkami białej czekolady z dodatkami.



Czy Wy widzicie ten PERFEKCYJNY przekrój?


GOTOWE! PYYCHA!


Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!







2080 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie