top of page

Sernik Reese's - dla fanów masła orzechowego i kremowych serniczków.

Och! Jest to serniczek idealny, na spodzie z precelków, z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem i podpiekaną polewą z mlecznej czekolady.


Sernik Reese's:


foremka 22-23 cm średnicy


Spód:

  • 100 g precelków/słonych paluszków

  • 30 g solonych orzeszków ziemnych

  • 70 g roztopionego, ostudzonego masła

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego, w temp. pokojowej

  • 3 duże jajka, w temp. pokojowej

  • 3 duże żółtka, w temp. pokojowej

  • 200 g cukru pudru

  • 125 ml śmietany kwaśnej 18%, w temperaturze pokojowej

  • 250 g masła orzechowego

Polewa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany kwaśnej 18%

  • 100 g czekolady mlecznej

  • 30 g drobnego, brązowego cukru


Rozgrzej piekarnik do 160ºC (termoobieg), a dno rantu/tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.


Precelki i orzeszki zmiel na gruboziarnisty pył za pomocą blendera, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wysyp ją na dno tortownicy i uklep za pomocą łyżki. Podpiecz 10-12 minut w piekarniku.


W międzyczasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj lub zmiksuj tylko do połączenia składników (nie chcemy napowietrzać masy, ale nie chcemy też grudek) ser, śmietanę, masło orzechowe, cukier puder, jajka i żółtka. Wylej na podpieczony spód

i piecz przez 50-60 minut, aż boki lekko urosną, a wnętrze będzie ścięte.


W międzyczasie zrób polewę - ona też będzie zapieczona. W garnuszku podgrzej na małym ogniu śmietanę, czekoladę mleczną i brązowy cukier, aż wszystko się rozpuści

i połączy. Po 50-60 minutach wyjmij sernik z piekarnika. Gotową polewę wylej na jego wierzch i podpiekaj jeszcze przez 10 minut, aż polewa się zetnie. Gotowy sernik wyjmij

z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blacie. Najlepiej smakuje schłodzony przez noc i posypany szczyptą gruboziarnistej soli.

GOTOWE!



2749 wyświetleń1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page