SERNIK KAJMAKOWY, czyli mój słodki no waste!

Sernik powstał z połączenia składników, które ostały się po moim przedświątecznym pieczeniu - z kajmaku, korzennych ciasteczek, precelków i konfitury porzeczkowej. Korzenne nuty dodają co prawda zimowego aromatu, ja je akurat uwielbiam, ale jeśli Wy niekoniecznie, to możecie użyć innych ciasteczek, które zalegają Wam w szafce.


Spójrzcie proszę na przekrój tego serniczka. Marmurkowy wzór zapewniają mu 3 wymieszane ze sobą elementy: masa sernikowa klasyczna, masa sernikowa kajmakowa i czysty kajmak. Przypadkowe, ale dobrze zaprojektowane połączenie kajmaku z kwaskową konfiturą i lekko słoną, chrupiąca kruszonką to mój nowy deserowy faworyt.


SERNIK KAJMAKOWY:

ŚREDNICA 23 CM


SPÓD:

  • 160 g ciastek korzennych (użyłam takich korzennych 'dzwonków') lub innych np. owsianych/maślanych

  • 90 g masła, rozpuszczonego


MASA SERNIKOWA:

  • 750 g sera sernikowego w kubełku (polecam Piątnicę), w temperaturze pokojowej

  • 100 g cukru

  • 3 jajka L, w temperaturze pokojowej

  • 125 ml śmietanki 30%, w temperaturze pokojowej

  • 400 g kajmaku (200 g + 200 g)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 4-5 łyżek konfitury/dżemu porzeczkowego


KREM TIRAMISU:

  • 150 g mascarpone, schłodzonego

  • 100 ml śmietanki 30%, schłodzonej

  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy

  • 3 łyżki cukru pudru


KRUSZONKA:

  • 30 g ciastek korzennych

  • 100 g masła

  • 30 g precelków solonych

  • 1/4 łyżeczki soli


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (termoobieg). Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia (ja akurat piekę w samym rancie). Ciasteczka zmiksować w malakserze na pył lub włożyć do strunowej torebki i rozkruszyć uderzając w nie wałkiem. Ciastka wymieszać z roztopionym masłem i taką masą ciasteczkową wyłożyć spód foremki, wyrównując łyżką. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut. Mmm, ale pachnie!

Podpieczony spód wyjąć i pozostawić do przestudzenia na 10 minut. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni C.



W międzyczasie zmiksować na niskich obrotach twaróg z cukrem, jajkami, mąką ziemniaczaną i śmietanką (tylko do połączenia składników, nie chcemy napowietrzać masy, w przeciwnym wypadku sernik może nam opaść po upieczeniu). Masę sernikową podzielić na dwie części i do jednej dodać kajmak. Zmiksować tylko do połączenia składników.


Na podpieczony spód wylać masę kajmakową i łyżeczką nakładać kajmak.



Na masę kajmakową i kajmak wylać resztę masy sernikowej i wymieszać delikatnie patyczkiem/pałeczką.



Piec przez godzinę (lub godzinę i 15 minut), aż boki będą delikatnie uniesione, a wierzch ścięty, ale jeszcze lekko trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia (przez około 30-40 minut). Po tym czasie wyjąć go z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Po tym czasie posmarować wierzch konfiturą porzeczkową.



Ubić krem - schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone, kawą i cukrem na gęsty krem (lepiej miksować na średnich obrotach, żeby móc kontrolować konsystencję - nie miksujemy za długo, bo krem się zwarzy).

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (ja użyłam jeszcze końcówki Wilton #32) i wyciskać krem, aby zakryć konfiturę.


Przygotować kruszonkę - na patelni roztopić masło, dodać pokruszone (ale nie na pył) ciasteczka i pokruszone precelki. Kruszonkę przełożyć na talerz, dodać sól, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.



Kruszonką posypać boki i wierzch sernika.



DELEKTOWAĆ SIĘ idealnym połączeniem słodyczy z nutą słoną i kwaśną, a także kremowości z chrupkością.



WOW!





750 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.