top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Rogalik RICKY MARCIN i ekspresowe ciasto a'la ciasto francuskie.

Zaktualizowano: 10 lis 2021

Przepis PRZEŁOMOWY, przerobiłam wiele jego wersji i już wiem, że nawet jak Ci mówią, że się nie da to... i tak próbuj! Domowej roboty, bardzo maślane, ekspresowe CIASTO FRANCUSKIE W GODZINĘ. Mam dla Was dwie wersje nadzienia - z białego maku w stylu Rogalika Marcińskiego oraz migdałowe.

TIP:

Na nadzienie makowe też znalazłam sposób - zamiast mielić namoczony mak

w maszynce do mięsa (o zgrozo) wystarczy suchy mak zmielić w blenderze i dopiero zalać wrzątkiem. Odsączyć, osuszyć i mak gotowy do użycia.


ROGALE RICKY MARCIN

około 20 niewielkich rogalików lub 12-14 większych rogali


Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 530 g mąki pszennej

  • 40 g cukru

  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej + 240 g do przekładania warstw ciasta

  • 3 g soli

  • 1 jajko

Nadzienie z białego maku:

  • 300g białego maku, zmielonego w blenderze, zalanego wrzątkiem

  • 100g masy marcepanowej

  • 70 g cukru pudru

  • 50g orzechów włoskich, uprażonych

  • 100g migdałów, uprażonych

  • 1- 2 łyżek suszonej żurawiny, namoczonej w Amaretto lub mocnej herbacie (lub mieszance obu) i odsączonej

  • ok. 2 łyżek śmietany 18%

  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone

Nadzienie migdałowe:

  • 170 g płatków migdałowych, uprażonych

  • 100 g zmielonych migdałów/mąki migdałowej, uprażonych

  • 100 g cukru brązowego

  • 3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)

  • 4 łyżki śmietany 30%

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Lukier marcepanowy:

  • 200 g cukru pudru

  • Amaretto - kilka łyżek, do uzyskania pożądanej konsystencji

  • dodatkowo: posiekane migdały i posiekana, suszona żurawina

Mąkę wymieszać w misie miksera z solą, cukrem i drożdżami. Dodać 50 g masła, rozetrzeć masło palcami z resztą składników, następnie dodać ciepłe (nie gorące!) mleko i jajko. Zagnieść ręcznie lub za pomocą końcówki haka - nie za długo, tylko do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Ciasto przełożyć do miski, zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Lekko podrośnięte ciasto jest łatwiejsze w obsłudze :)


Po 15 minutach podzielić ciasto na 3 równe części. 2 części włożyć powrotem do miski

i zakryć ściereczką, wstawić do lodówki. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt

15cm x 12cm. Miękkie masło (ok 80 g) rozłożyć/rozsmarować na rozwałkowanym placku, dokładnie i - uwaga, game changer - zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od dołu). Rulon owinąć folią spożywczą

i włożyć do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie przygotować w taki sam sposób kolejne partie ciasta. (FILMIK NA KOŃCU PRZEPISU)



Przygotować nadzienia.


Makowe: mak zblendować z orzechami i migdałami, dodać marcepan marcepan i cukier puder, przełożyć do miski, dodać pokruszone biszkopty, żurawinę i śmietanę, wymieszać.


Migdałowe: wszystkie składniki wymieszać w misce.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (termoobieg). Pierwszą partię wyjąć, wyjąć z folii

i rozwałkować na macie/blacie podsypanym mąką (niewielką ilością). Boki złożyć, ponownie owinąć folią i włożyć do zamrażarki na kolejne 15 minut. Ponownie rozwałkować na prostokąt, wyrównać nożem i wycinać trójkąty - ostrym nożem, żeby nie zmiażdżyć ciasta i warstw masła.


Trójkąt naciąć u podstawy, nałożyć nadzienie, delikatnie rozsmarować i delikatnie zawijać zaczynając od podstawy trójkąta (matma się kłania hehe).




Układać w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie zostawiamy ich do wyrośnięcia! Piec w rozgrzanym piekarniku przez 17-20 minut do zarumienienia (możliwe że z ciasta będzie wypływać nieco masła, ale nie ma co się martwić, nie ma to wpływu na końcowy wypiek). Wyjąć z pieca, przestudzić nieco. Z cukru pudru i Amaretto zrobić lukier. Polać rogaliki i posypać migdałami i żurawiną.


P.S. Ciasto można przechowywać w zamrażarce (około miesiąca) i używać w razie potrzeby. Można także zawinąć rogale wieczorem, przez noc włożyć do lodówki, a rano ułożyć na blaszce i upiec.

FILMIK Z PRZYGOTOWANIA:




MNIAM!!!!!!




Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!





3523 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1件のコメント


Julia Ciesielska
Julia Ciesielska
2022年11月11日

czy można z samego ciasto zrobić croissantY ?

いいね!
bottom of page