Przepis PRZEŁOMOWY, przerobiłam wiele jego wersji i już wiem, że nawet jak Ci mówią, że się nie da to... i tak próbuj! Domowej roboty, bardzo maślane, ekspresowe CIASTO FRANCUSKIE W GODZINĘ. Mam dla Was dwie wersje nadzienia - z białego maku w stylu Rogalika Marcińskiego oraz migdałowe.
TIP:
Na nadzienie makowe też znalazłam sposób - zamiast mielić namoczony mak
w maszynce do mięsa (o zgrozo) wystarczy suchy mak zmielić w blenderze i dopiero zalać wrzątkiem. Odsączyć, osuszyć i mak gotowy do użycia.
ROGALE RICKY MARCIN
około 20 niewielkich rogalików lub 12-14 większych rogali
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant
530 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła, w temperaturze pokojowej + 240 g do przekładania warstw ciasta
3 g soli
1 jajko
Nadzienie z białego maku:
300g białego maku, zmielonego w blenderze, zalanego wrzątkiem
100g masy marcepanowej
70 g cukru pudru
50g orzechów włoskich, uprażonych
100g migdałów, uprażonych
1- 2 łyżek suszonej żurawiny, namoczonej w Amaretto lub mocnej herbacie (lub mieszance obu) i odsączonej
ok. 2 łyżek śmietany 18%
3 podłużne biszkopty, pokruszone
Nadzienie migdałowe:
170 g płatków migdałowych, uprażonych
100 g zmielonych migdałów/mąki migdałowej, uprażonych
100 g cukru brązowego
3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)
4 łyżki śmietany 30%
1 jajko
szczypta soli
Lukier marcepanowy:
200 g cukru pudru
Amaretto - kilka łyżek, do uzyskania pożądanej konsystencji
dodatkowo: posiekane migdały i posiekana, suszona żurawina
Mąkę wymieszać w misie miksera z solą, cukrem i drożdżami. Dodać 50 g masła, rozetrzeć masło palcami z resztą składników, następnie dodać ciepłe (nie gorące!) mleko i jajko. Zagnieść ręcznie lub za pomocą końcówki haka - nie za długo, tylko do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Ciasto przełożyć do miski, zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Lekko podrośnięte ciasto jest łatwiejsze w obsłudze :)
Po 15 minutach podzielić ciasto na 3 równe części. 2 części włożyć powrotem do miski
i zakryć ściereczką, wstawić do lodówki. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt
15cm x 12cm. Miękkie masło (ok 80 g) rozłożyć/rozsmarować na rozwałkowanym placku, dokładnie i - uwaga, game changer - zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od dołu). Rulon owinąć folią spożywczą
i włożyć do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie przygotować w taki sam sposób kolejne partie ciasta. (FILMIK NA KOŃCU PRZEPISU)
Przygotować nadzienia.
Makowe: mak zblendować z orzechami i migdałami, dodać marcepan marcepan i cukier puder, przełożyć do miski, dodać pokruszone biszkopty, żurawinę i śmietanę, wymieszać.
Migdałowe: wszystkie składniki wymieszać w misce.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (termoobieg). Pierwszą partię wyjąć, wyjąć z folii
i rozwałkować na macie/blacie podsypanym mąką (niewielką ilością). Boki złożyć, ponownie owinąć folią i włożyć do zamrażarki na kolejne 15 minut. Ponownie rozwałkować na prostokąt, wyrównać nożem i wycinać trójkąty - ostrym nożem, żeby nie zmiażdżyć ciasta i warstw masła.
Trójkąt naciąć u podstawy, nałożyć nadzienie, delikatnie rozsmarować i delikatnie zawijać zaczynając od podstawy trójkąta (matma się kłania hehe).
Układać w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie zostawiamy ich do wyrośnięcia! Piec w rozgrzanym piekarniku przez 17-20 minut do zarumienienia (możliwe że z ciasta będzie wypływać nieco masła, ale nie ma co się martwić, nie ma to wpływu na końcowy wypiek). Wyjąć z pieca, przestudzić nieco. Z cukru pudru i Amaretto zrobić lukier. Polać rogaliki i posypać migdałami i żurawiną.
P.S. Ciasto można przechowywać w zamrażarce (około miesiąca) i używać w razie potrzeby. Można także zawinąć rogale wieczorem, przez noc włożyć do lodówki, a rano ułożyć na blaszce i upiec.
FILMIK Z PRZYGOTOWANIA:
MNIAM!!!!!!
Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!
czy można z samego ciasto zrobić croissantY ?