Pumpkin Spice Sernik - aromatyczny, kremowy, dyniowy sernik z kremem cappuccino.

Gęsty, aksamitny sernik idealny do popołudniowej herbatki pod kocem.

Najlepiej upiec go dzień przed podaniem. Potrzebuje chłodzenia w lodówce (najlepiej całą noc).


PUMPKIN SPICE:


Mały słoiczek

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki imbiru

  • 1,5 łyżeczki kardamonu

  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pumpkin Spice Sernik :


Tortownica 23 cm średnicy


Spód:

  • 180 g ciastek owsianych

  • 100 g masła, rozpuszczonego, ostudzonego

  • 1 łyżeczka Pumpkin Spice (przepis powyżej)

Masa serowa:

  • 180 g puree z dyni (puree z dyni: pieczemy pokrojoną na kawałki Hokkaido w 200 stopniach C, usuwamy pestki i blendujemy na gładką pastę)

  • 300 g mascarpone

  • 700 g sera twarogowego sernikowego (najlepsza jest Piątnica i Twój smak)

  • 2 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice

  • 170 g brązowego cukru

  • 3 jajka

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 4 łyżki powideł śliwowych (lub kwaśniej konfitury)

Krem:

  • 200 g mascarpone, dobrze schłodzonego

  • 100 ml śmietany 30 %, dobre schłodzonej

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 2 łyżeczkami gorącej wody

  • 2 łyżki cukru pudru


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasteczka rozdrabiamy w blenderze na drobny pył, mieszamy z rozpuszczonym masłem i przyprawą Pumpkin Spice. dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam samych rantów, więc zabezpieczam także boki, żeby masa serowa mi nie wypłynęła). Na dno foremki wysypujemy ciasteczka (powinny mieć konsystencję mokrego piasku) i wyrównujemy łyżką. Podpiekamy 15 minut w gorącym piekarniku.

W międzyczasie w misie miksera umieszamy ser, mascarpone, jaja, żółtka, cukier, Pumpkin Spice, mąki, puree z dyni.

Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Nie chcemy, żeby masa serowa się napowietrzyła, bo wtedy sernik za mocno urośnie, opadnie i popęka.

Na podpieczony, ciasteczkowy spód wykładamy powidła i delikatnie rozsmarowujemy. Wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na około godzinę.

Na bokach sernik delikatnie się uniesie, w środku ma być ścięty, ale jeszcze lekko galaretowaty. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do ostygnięcia w ciepłym piekarniku, żeby gwałtownie nie opadł. Wyjmujemy i chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).

Przed podaniem ubijamy za pomocą miksera mascarpone ze śmietaną, cukrem i pastą kawową. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką i wyciskamy na sernik.

GOTOWE!





994 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.