Przedstawiam Wam moją selekcję prezentów, które na pewno przydadzą się i - co najważniejsze - będą służyć przez długi czas tym, którzy chcą rozwijać lub zdobyć nowe, słodkie umiejętności. Na liście prezentów znajdziecie narzędzia i gadżety
w trzech wariantach cenowych, a także książki, ebooki i VOUCHERY na warsztaty.
Polecam Wam marki, produkty i książki, z których sama korzystam i które nie dość, że po prostu lubię, to jeszcze naprawdę ułatwiają mi pracę w kuchni lub inspirują. Wierzę, że dzięki moim wytycznym zdołacie upolować prezenty w korzystnych cenach (najbardziej polecam Allegro i Amazon).
DO 50 ZŁ:
Zestaw szpatułek - szukajcie najlepiej szpatułek zagiętych, tzw offsetowych, najlepiej jest mieć je w wersji mniejszej i większej. Są idealne do rozprowadzania mas, kremów, a także do dekorowania tortów. Cena: ok. 10-20 zł
Zestaw żelowych barwników - zestaw bazowych kolorów barwników na bazie wody daje ogromne możliwości - polecam te w tubkach od Food Colors i Fractal. Nadają się do lukru, makaroników, bezików, ciast i wszystkiego na bazie wody. Cena: ok. 60-70 zł
Zestaw posypek i złotego barwnika - najlepsze, czyli takie, które są smaczne, nie twarde i nie rozpuszczają się na słodyczach (a to rzadko się zdarza), w pięknych mieszankach kolorów znajdziecie w SŁODKI BUFET . Cena: od 29,90 zł
Pirometr - zapomnijcie o termometrach, pirometr do najlepsza opcja na bezdotykowy pomiar temperatury. Koniec skrobania termometru z syropu cukrowego. Cena: ok. 40 zł
Zapas masy cukrowej Smartflex - najlepsza masa do dekoracji wyciskanych z foremek silikonowych, jest szybko miękka, ma velvetowy finisz, nie lepi się do rąk. Cena: ok. 40 zł/1kg
Zestaw foremek silikonowych do robienia dekoracji z masy cukrowej lub czekolady plastycznej - najlepszy pomysł na zaakcentowanie motywów tortów czy słodkości. Podwodny świat? Kompletujemy foremkę "muszelki", "syreni ogon" oraz "ryby". Do fantastycznych dekoracji nie potrzebne są zdolności artystyczne :) Większość znajdziecie na Allegro, w sklepach z dodatkami cukierniczymi i w sklepach z akcesoriami do robienia mydeł/świeczek lub decoupage'u. Cena: 8-50 zł
DO 150 ZŁ:
Zestaw szerokich tylek (końcówek) do wyciskania - sekret estetycznie wyglądającego kremu na babeczkach czy torcikach, niezbędne do eklerów i do pięknych Mini Pavlowych. Ogólnodostępne malutkie tylki są używane bardzo rzadko, do misternych dekoracji, a te szerokie 10-11-12 mm przydają się znacznie częściej. Cena: 20-50 zł
Zestaw barwników do mas tłustych - Color Mill i Food Colors w formie żelu to najlepsze barwniki do czekolady, ganaszu, tynku na tort. Zestaw bazowych kolorów daje możliwości miksowania i tworzenia odcieni! Nie potrzebna jest od razu gamą 30 różnych kolorów :) Cena: 20-150 zł
Zestaw tortowych akcesoriów - wszystko przydatne, w dobrej cenie i za jednym zamachem - szukajcie na Allegro. Cena: ok. 100 zł
Zestaw mat silikonowych i perforowanych - warto w nie zainwestować - najlepsze będą te firmy Silikomart i Pavoni - na silikonie, który jest podgrzewany nie ma co oszczędzać, tutaj stawiamy na jakość. Idealne do wałkowania (silikonowe) i pieczenia (perforowane) makaroników, tart, eklerów i ptysiów. Cena: 50-80 zł
Palnik - przydaje się nie tylko do creme brulee, ale także do bezy i do ogrzewania rantów przed wyjęciem ciast musowych i tortów. Firma Stalgast Cena: 90 zł
DO 150 ZŁ:
Zestaw rantów do tortów - Dorosiowe Ranty sprzedają ranty w zestawach. Możecie wybrać ranty dostępne na Allegro. Ale co jest najważniejsze przy wyborze rantów? Wybierajcie takie regulowane z kilkucentymetrowym zakresem średnicy. Standardowy rozmiar to 18 cm< średnicy i o wysokości 12 cm (do tortów). Cena: 40-400 zł
Zestaw rantów perforowanych do tart lub tartaletek - najlepsze są Silikomartu. Dzięki perforacji kruche ciasto wypieka się równomiernie, a ciasto nie przykleja się do boków. To profesjonalny sprzęt, w który warto zainwestować. Cena: 100-150 zł/6 sztuk
Wyciskarka do soków - słodkie, kolorowe z Create. Ułatwiają znacznie pracę przy dużych ilościach wyciskanych, świeżych soków. Cena: 179 zł
Zapas czekolady Callebaut - produkt niemal luksusowy i doskonałej jakości. Warto uzupełnić zaopatrzenie, bo to najlepsza czekolada profesjonalna do ćwiczeń wyższego cukiernictwa. Cena: 60 zł-160 zł
Kuchenka mikrofalowa - to sprzęt, który przydaje się w cukierniczej kuchni bardziej niż zmywarka :) Niesamowicie ułatwia pracę i oszczędza czas - przydaje się do temperowania czekolady, rozpuszczania masła i żelatyny, podgrzewania polew kremów. Cena: 300-400 zł
Stalowy talerz obrotowy - ciężki, stabilny o idealnie płynnym obrocie. Dzięki niemu wygładzanie tynku na torcie będzie o niebo łatwiejsze! Firma Hendi. Cena: 270 zł
Marzenia o poszerzaniu wiedzy na temat tortów, słodkich stołów, wypieków wegańskich, bez cukru czy glutenu mogą się spełnić dzięki VOUCHEROM na warsztaty i szkolenia! Słodki prezent do wykorzystania na przyszłoroczne warsztaty cukiernicze z POSYPANE! Voucher obowiązuje zarówno na szkolenia grupowe, jak i indywidualne. Czekają na Was cztery (250, 500, 1000 i 1200 zł) warianty cenowe. Po złożeniu zamówienia proszę o imię, nazwisko, adres lub imię, nazwisko, numer telefonu, adres email i numer Paczkomatu na jaki mamy wysłać VOUCHER.
KLIKNIJ TUTAJ ABY PRZEJŚĆ DO SKLEPU DARMOWA WYSYŁKA ZAPAKOWANYCH W KOPERTY VOUCHERÓW PROSTO W RĘCE OBDAROWANEGO!
KSIĄŻKI:
Nowe ciastkarstwo, Jacek Malarski i Albert Judycki - najnowsza, cukiernicza encyklopedia, która myślę, że zostanie na lata uznana za podręcznik nowoczesnego, polskiego cukiernictwa szanującego tradycję w nowoczesnym wydaniu. Must have! Cena: 239 zł
Leksykon smaków, Niki Segnit - książka, która przyda się w każdej kuchni. Pozwala zrozumieć techniki procesy i przede wszystkim połączenia smaków. Boostuje wyobraźnię. Cena: ok 50 zł
Patisserie made simple, Edd Kimber - bardzo lubię elegancki, ale i nonszalancki styl wypieków Edda. Ta książka to przegląd francuskiej klasyki, ale napisany prostymi słowami i bez zadęcia. Cena: 23 $ (Amazon)
Dessert Person, Claire Saffitz - polecam Wam serdecznie kanał Claire na YouTube, jest kopalnią technicznej wiedzy. Pracowała długo dla Bon Appetit i prowadziła jedną z moich ulubionych serii "Pastry Chef attempts to make GOURMET...", w której robiła sklepowe słodycze. Jej kanał i książka to zbiór ciekawych smaków i porządny (dokładny) opis technik. Cena: ok 160 zł
Crumbs&Doilies, Cupcake Jemma - Jemma jest właścicielką londyńskiej cukierni "Crumbs&Doilies" na SoHo, a jej kanał na YT był chyba pierwszym moim ulubionym. Zasłynęła z babeczek, ale reszta jej słodyczy jest kreatywna, pomysłowa i kolorowa. Cena: ok. 110 zł
Nadiya Bakes, Nadiya Hussain - Nadia wygrała jednego z brytyjskich Bake Off, a jej program na Netflixie i ta książka sprawiły, że wyszłam poza cukierniczy szablon i zaczęłam kombinować, upraszczać i jednocześnie urozmaicać swoje przepisy. Cena: ok. 110 zł
EBOOKI (do zagranicznych używam Kindle Cloud Reader):
Ebook tortowy Ptiszu wraz z dostępem do konfiguratora tortów - jeśli mam polecać kogokolwiek z Polskiej sceny cukierniczo-blogowej to zawsze będzie Ada Lal, czyli Ptiszu. Cena: 199 zł
Savory Baking, Erin McDowell - dla wszystkich, którzy wolą wytrawne wypieki. Polecam podejrzeć Erin na YT, na kanale Food52. Cena: 23 $
Receptury szkoleniowe 2021, NG Art Patisserie - kopalnia receptur na złożone desery, bezy, makaroniki, torty i monoporcje. Cena: 350 zł
Chocolate Entremets, Maja Vase - wejdźcie na instagramowy profil Mai - @majachocolat i będziecie wiedzieli dlaczego warto kupić jej receptury. Zachwycające! Cena: 17 euro
The little book of Vegan Bakes, Holly Jade - nie powiedzielibyście, że desery Holly są wegańskie, a ja to uważam za największy komplement jeśli chodzi o roślinne desery :) Cena: 23 $
Everyone Can Bake, Dominique Ansel - twórca Cronuta i jeden z najbardziej znanych, kreatywnych cukierników uczy i tłumaczy dokładnie i dużymi literami jak tworzyć małe dzieła sztuki cukierniczej w domu. Cena: 25 $
コメント