Niedzielny komfort, czyli mini Szarlotki z KRUSZONKĄ

Aktualizacja: 8 kwi 2020

W niedziele nie ma się co wysilać, ale sprawiać sobie przyjemność za to jak najbardziej. Mnie zapach i smak szarlotki otula, a maślana kruszonka cynamonowa przypomina mi babcię Jadzię. To dobre uczucia i chciałabym się nimi z Wami podzielić.

Szarlotki zrobiłam w wersji indywidualnej, żeby ich podział mógł być jak najbardziej sprawiedliwy!



Mini Szarlotki z cynamonową kruszonką (8 sztuk):


Mus jabłkowy/prażone jabłka:


  • 4-5 jabłek

  • cukier i sok z cytryny do smaku

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę (um mniejsze kawałki, tym szybciej się uprażą), włożyć do garnuszka, dodać kilka łyżek wody i gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby jabłuszka się zaczęły rozpadać, muszą się całkowicie rozgotować. Wtedy doprawić cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny dla wyrównania smaku. Ilość zależy od Was - jeśli lubicie słodsze, to zróbcie słodsze, a jeśli nie to dajcie więcej soku z cytryny. Jak całość nabierze konsystencji musu (jak takiego dla bobasów) to możemy ostawić go do ostygnięcia lub przełożyć do wyparzonego słoiczka słoiczka i trzymać na czarną godzinę.


Kruszonka:

  • 100 g mąki

  • 100 g miękkiego masla

  • 50 g cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki rozetrzeć w miseczce palcami.


Ciasto:


  • 100g miękkiego masła

  • 80g cukru

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 100g mąki pszennej

  • 20g mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (w OSTATECZNOŚCI wanilinowy, bo pachnie dzieciństwem)

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

Masło utrzeć z cukrem na jasnożółtą puszystą masę.

Dodać jajka i zmiksować. Zbierać masę maślaną z boków miski i nie przejmować się tym, że masa wygląda na zwarzoną. To normalne.


W innej misce odmierzyć i wymieszać mąki, proszek do pieczenia i cukier z wanilią.

Dodać całość. do masy maślano-jajecznej i zmiskować krótko, tylko do połączenia składników. Już wszystko dobrze.


Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, Chociaż można też wysmarować wgłębienia masłem i nie używać papilotek jak nie macie.


Do każdego wgłębienia dać pół kopiastej łyżki ciasta, tak, żeby masa sięgała do połowy jego wysokości.


Na każdą babeczkę dać kopiastą łyżkę musu jabłkowego.


Każdą posypać obficie kruszonką.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut do zrumienienia.

Wyjąć i chwilę przestudzić (inaczej ciężko będzie je wyjąć z foremki).


Piękna sprawa, piękny zapach i smak beztroski :)



ZDRÓWKA KOCHANI!