top of page

NAJLEPSZY CHLEBEK BANANOWY - na palonym maśle, z malutką ilością cukru i orzechami.

Chlebków bananowych upiekłam w życiu bardzo dużo. Możliwe, że Wy także.

Skoro ze starych bananów da się upiec pyszny ciastochleb, to czemu tego nie robić? No waste nigdy nie był tak pyszny. Możliwości kombinacji, składników i proporcji jest cała masa, a ta wersja to wypadkowa moich wieloletnich prób. Dodatek palonego masła z cynamonem, kwaśnej śmietanki i oleju kokosowego nadaje mnóstwo smaku i wilgotności. Słodycz jest trzymana w ryzach przez użycie ksylitolu, ale także ciemnego, brązowego cukru dla karmelowego feelingu.

Na Instagramie POSYPANE w wyróżnionej relacji znajdziecie wskazówki, jak upiec idealny z chlebek bananowy z niemal każdego przepisu, jak przyspieszyć dojrzewanie bananów, jeśli jesteście niecierpliwi i jak sprawić, żeby Wasz chlebek cieszył Was swoją miękkością i wilgotnością przez kilka dni.


NAJLEPSZY CHLEBEK BANANOWY

keksówka 22 cm

  • 3 przejrzałe banany (mogą być nawet czarne)

  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce

  • 80 g śmietany 18%, kwaśnej

  • 50 g oleju kokosowego, rozpuszczonego

  • 65 g masła

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 250 g mąki (można użyć pół na pół z pełnoziarnista)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 100 g ksylitolu

  • 2 g soli

  • 50 g ciemnego brązowego cukru

  • dodatki: mix posiekanych orzechów i garść płatków owsianych


Masło rozpuścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, aż zacznie orzechowo pachnieć i zmieniać kolor na bursztynowy. Na koniec dodać do masła cynamon i odstawić do przestudzenia.


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał do bokach - będzie łatwiej wyjąć chlebek z formy.


Banany rozgnieść w misce, dodać do nich roztrzepane jajka, olej, masło palone, śmietanę. W innej misce wymieszać mąkę, cukier brązowy, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie szpatułką silikonową, do połączenia składników. Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, posypać orzechami i płatkami owsianymi. Piec około godziny (do suchego patyczka). Wyjąć, pozostawić do wystudzenia 15 minut, a następnie wyjąć z formy i podawać!


Coś pięknego!


Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!





1754 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page