top of page

Mini torcik, który kiedyś był WuZetką - z ciasteczkowym kremem i truskawkami

Zaktualizowano: 25 maj 2020

Ta urocza hybryda polskiego klasyka z amerykańską nutą, czyli kremem Cookies&Cream z Oreo. Do tego polskie truskawki i mamy świetny i odświętny deser. Kolejny ideał na Dzień Mamy!


TORCIK Z KREMEM CIASTECZKOWYM I TRUSKAWKAMI:


8 torcików


Ciasto kakaowe - 2 blaty:

  • 4 jajka L

  • 280 g cukru

  • 400 ml maślanki

  • 400 ml zaparzonej, ostudzonej kawy (może być sypana, ale też rozpuszczalna

  • 480 g mąki

  • 130 ml oleju

  • 70 g kakao

  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

Nasączenie:

  • 400 ml słabej kawy z mlekiem, ostudzonej

Krem ciasteczkowy:

  • 250 g ricotty

  • 250 g mascarpone

  • 500 ml śmietanki 36%, schłodzonej

  • 120 g cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody.

Dodatkowo:

  • 4 opakowania Oreo (176 g - 4 razy 4 paczuszki w opakowaniu)

  • 4 łyżki konfitury truskawkowej

  • 800 g świeżych truskawek


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać jajka, olej, kawę. W innej misce wymieszać mąkę, sól, kakao, wanilię, proszek i sodę. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie rózgą. Dno dwóch blaszek (około 24 cm x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do nich równe ilości ciasta. Jeżeli nie macie dwóch foremek, to możecie upiec najpierw jeden blat ciasta, a potem drugi. Piec 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Wszystkie ciasteczka Oreo (16 sztuk) zblendować na pył (lub włożyć do torebki strunowej, zamknąć i rozbić wałkiem). W misce wymieszać rózgą mascarpone, ricottę

i cukier puder. W misie miksera ubić śmietankę na gęstą bitą śmietanę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w garnuszku z 2 łyżkami ubitej śmietany. Śmietankę dodawać (łyżka po łyżce) do mascarpone i ricotty i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia, dodać lekko przestudzoną żelatynę ze śmietanką. dodać 5-6 łyżek cząsteczkowych okruchów do kremu, wymieszać.

Jeden blat ciasta umieścić w foremce, w której było pieczone ciasto. Rozłożyć 2/3 kremu, zakryć drugim blatem ciasta i schłodzić 2 godziny w lodówce.

Po schłodzeniu pokroić w kostki posmarować cienką warstwą pozostałego kremu (zostawić kilka łyżek na wierzch) i każdą kostkę obsypać pozostałym ciasteczkowym pyłem. Wierzch udekorować resztką kremu, na szczycie położyć połowę truskawki (ja dałam jeszcze miętę i małego bezika) i plasterki truskawek z bokach.

Odświętne i pyszne!

SMACZNEGO!


470 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page