Królowa PAVLOVA - przepis na lekki, prosty, ikoniczny, letni deser.

Lekka, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku beza z lekkim kremem waniliowym, musem mango, marakują, kiwi, borówkami i bananem. Idealny balans smaków!


Pavlova z kremem waniliowym i owocami:


8-10 porcji


Beza:

  • 6 białek, w temperaturze pokojowej

  • 330 g cukru

  • 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego, ryżowego)

  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, przesianej przez sitko

Krem:

  • 400 ml śmietanki 36%, schłodzonej

  • 250 g mascarpone, schłodzonego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 3 łyżki musu z mango (do dostania w Makro, Auchan, Selgrosie)

  • 4 marakuje

  • 2 kiwi

  • 150 g borówek amerykańskich

  • 1 banan


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). Białka umieścić w misie (miska musi być dokładnie umyta - nie może być na niej grama tłuszczu - i wysuszona ręcznikiem papierowym) miksera, ubijać, aż utworzy się piana. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce.

Ubijać 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści (rozetrzeć masę między palcami, ma być idealnie gładka i jednolita).

Do bezy dodać ocet i przesianą skropię i delikatnie, ale dokładnie wymieszać silikonową szpatułką. Masę bezową wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Za pomocą łyżki lub szpatułki rozsmarować masę i uformować ją fikuśnie, żeby stworzyć bezowe "gniazdko".

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni C, wstawić bezę i piec około 2 h, aż będzie sucha i chrupiąca z wierzchu. Po tym czasie wyjąć bezę i pozostawić do przestudzenia.


Kiwi i banana obrać, pokroić. W misie miksera ubić śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Krem wyłożyć na środek bezowego gniazdka, polać musem z mango, rozmieszać z kremem.

Na wierzch wyłożyć miąższ z marakui, pokrojone kiwi, banana i borówki.

SMACZNEGO!


470 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.