GRANOLA - zero cukru, samo dobro, czysta chrupkość

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Moja ulubiona, zupełnie nieortodoksyjna. Możecie dowolnie zmieniać jej skład, super są na przykład mixy orzechów z Lidla (ale te bez dodatków). Pamiętajcie tylko, że suszone owoce, siemię lniane i chia nie lubią być pieczone w piekarniku, więc dodajcie je na koniec, po upieczeniu.


GRANOLA - ALL IN:


  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, z grubsza posiekanych

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, z grubsza posiekanych (mogą też być orzechy brazylijskie, macadamia i inne)

  • 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych

  • 1 szklanka płatków migdałowych lub całych migdałów

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • zmielone siemię lniane, nasiona słoneczkika, pestki dyni, chia, liofilizowane maliny lub truskawki, suszone płatki kwiatów


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (termoobieg + górna grzałka lub grill)


W dużej misce wymieszać płatki, orzechy, kokosa, przyprawy i olej. Całość należy dobrze wymieszać, najlepiej ręcznie, żeby każde ziarno i orzeszek były równomiernie pokryte tłuszczem.


Następnie wystarczy wysypać miks na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10-15 minut, często mieszając, aby granola upiekła się i zarumieniła równomiernie. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.


Po przestudzeniu można ją wymieszać z innymi nasionami, suszonymi owocami i innymi bajerami i przełożyć do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.


Ja ją jadam głównie na śniadanie w formie smoothie bowla, ale używam jej także do deserów jako spodu lub kruszonki.


PYCHA, ZDROWO I EKSPRESOWO!


265 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.