top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Galaretka Prosecco z owocami leśnymi

Nadszedł wyczekiwany czas słońca i ucztowania na świeżym powietrzu! Moją ulubioną tradycją jest majowy piknik, a z każdym rokiem staram się z pikników z przyjaciółmi robić pełnoprawne, tematyczne przyjęcia. W tym roku był to klimat cottagecore i nowoczesnego Afternoon Tea lub inaczej High Tea, czyli eleganckiej przerwy na herbatkę, ciastko i coś lekkiego, musującego do picia.


Ja jestem odpowiedzialna za słodką sekcję i oprócz ciastek z pianką z owoców leśnych, zrobiłam owoce zatopione w galaretce z Prossecco i syropie z bzu. Wyszło przeelegancko, lekko i modnie, bo od kilku sezonów galaretki w szalonych kształtach są estetycznym hitem Pinteresta.


Początkowo chciałam po prostu podać Prosecco z truskawkami na rozpoczęcie naszej classy celebracji, ale piknik rządzi się swoimi prawami, więc postawiłam na coś spektakularnego, ale trzymającego fason i nie wymagającego ciągłego chłodzenia.


Z pomysłem na ten deser przyszedł mi portal WinnicaLidla.pl i TEN artykuł o drinkach na bazie Prosecco - wahałam się pomiędzy galaretką Bellini, czyli niebiańskim połączeniu bąbelek i musu brzoskwiniowego, ale kolory owoców leśnych i zapach bzu za oknem zainspirowały mnie do stworzenia deseru, na który przepis zdradzam Wam poniżej. Co za wybitna to jest kompozycja! Poza tym, każdy kto nie czuje się pewnie w pieczeniu lub nie ma czasu na kombinowanie jest w stanie taki deser przygotować.


P.S. WinnicaLidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata.

Już nawet następnego dnia możecie odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.


Portal WinnicaLidla.pl jest także tak miła, że sponsoruje ten wpis, a na jej blogu znajdziecie pomysły na świetne drinki, które możecie przygotować także w wersji bezalkoholowej!


Przepis na owoce w galaretce Prosecco:

  • po 150-200 g truskawek, borówek, jeżyn i malin

  • 650 ml Prosecco

  • 250 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

  • 50 g żelatyny + 150 g zimnej wody

dodatkowo: foremka silikonowa (musi być silikonowa, żeby galaretka z niej wyskoczyła!) na babkę 1.5 l


Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut.


W garnuszku podgrzej syrop z kwiatów bzu i jak delikatnie zabulgocze - dodaj do niego napęczniałą żelatynę i mieszaj do momentu aż cała się rozpuści. Odstaw na 10 min do ostudzenia, a następnie wymieszaj ją z Prosecco i odstaw.


Galaretka powinna zacząć lekko tężeć zanim wlejesz ją do formy. W międzyczasie pokrój większe owoce (truskawki) i ułóż pierwszą warstwę owoców na dnie foremki.


Zalej lekko tężejącą galaratką - ma mieć możliwość utopienia owoców, ale nie może być płynem, tylko zawiesiną, żeby owoce się w niej trzymały i nie wypływały na powierzchnię.


Po wylaniu pierwszej warstwy ponownie powciskaj i ułóż naprzemiennie warstwę owoców i zalej galaretką - do wykorzystania składników. Wstaw galaterkę do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.


Następnego dnia bardzo ostrożnie uwolnij galaretkę z formy silikonowej, udekoruj przed podaniem owocami i opcjonalnie - jadalnymi kwiatami.


Gotowe!


928 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page