top of page

Ekspresowy Apfelstrudel - wiedeński klasyk w mgnieniu oka!


APFELSTRUDEL:

  • 3 arkusze ciasta filo

  • 3 jabłka twarde, słodko-kwaśne (ewentualnie można nadzienie doprawić kwaskiem cytrynowym)

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 50 g masła + 100 g rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta

  • sok z 1/2 pomarańczy

  • szczypta cynamonu, imbiru mielonego, kardamonu i gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka bułki tartej

  • garść rodzynek/żurawiny/orzechów - opcjonalnie

do podania: cukier puder, lody waniliowe


Nadzienie jabłkowe: Na patelni rozpuść 50 g masła, dodaj cukier brązowy, przyprawy i sok z pomarańczy. Podgrzewaj, aż cukier nieco się ropuści. Dodaj jabłka i smaż przez około 5-7 minut. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą i ewentualne dodatki, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia (na około 1 h).


Ciasto: Rozłóż na blacie papier do pieczenia. Na nim połóż pierwszy arkusz ciasta filo i dokładnie posmaruj go - za pomocą pędzla - rozpuszczonym masłem. Na to nałóż kolejną warstwę ciasta, ponownie dokładnie posmaruj masłem i połóż ostatnią, trzecią warstwę ciasta. Ją także posmaruj masłem. Bliżej jednego, szerszego boku rozłóż nadzienie jabłkowe, ściśnij je, tak aby nie uciekało na boki i zawiń roladę.

Ciasto ponownie posmaruj masłem i ponacinaj - mnie wyszło 5 kawałków. Dzięki nacięciom będzie łatwiej kroić strudel po upieczeniu - będzie bardzo kruchy i chrupiący. Górę udekoruj pozostałymi strzępami ciasta. Piecz 25-30 minut na złoty kolor w 185 stopniach C (termoobieg).


Podawaj go na ciepło, obsypanego cukrem pudrem, z lodami waniliowymi. Pyszka!



GOTOWE!





541 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

コメント


bottom of page