CORN FLAKES BROWNIES - brownie z warstwą płatków kukurydzianych w słonym karmelu

Aktualizacja: 24 kwi 2020

Intesywne, kleiste, mocno czekoladowe brownie z warstwą płatków kukurydzianych Corn Flakes zatopionych w karmelu. Czy może być lepiej?


To połączenie smaków to moje największe odkrycie tej zimy. Wszystko co najlepsze

i otulające od środka jak miękki szaliczek zamknięte w jednym kawałku tego cuda. Czekolada, lekko słony karmel, aksamitne brownie i chrupkie płatki kukurydziane.

To ciasto to przeżycie i rollercoaster przyjemności. 


BROWNIE:

  • 250 g masła, pokrojonego w kostkę

  • 250g czekolady 70%, połamanej na kawałki

  • 4 jajka (rozmiar L)

  • 280 g cukru

  • 120g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

Masło i czekoladę włóż do termoodpornej miski i ustaw na garnku z wrzącą wodą,

tak, aby miska nie dotykała powierzchni wody. Mieszaj silikonową szpatułką

do uzyskania gładkiego, lśniącego płynu. Odstaw do ostudzenia.

W misie miksera ubij jajka z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę, zajmie to dosłownie

2 minuty. Na małych obrotach miksera wlewaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaj sól i odmierzoną i przesianą mąkę, a całość wymieszaj rózgą kuchenną (już nie mikserem). Dno foremki kwadratowej (25cm)

lub okrągłej (śr. 23-24cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

Wlej masę i piecz w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 25-30 min - ciasto ma być kleiste w środku, ale nie płynne. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.


CORN FLAKES W KARMELU:

  • 600g cukru + 100 ml wody

  • 400ml śmietanki 36%, najlepiej w temperaturze pokojowej

  • 200g masła, w temperaturze pokojowej

  • 250g Corn Flakes

  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, jeśli nie chcecie jeszcze mocniej zbalansować słodycz), najlepsza jest ta w płatkach

Na patelni lub w garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj, nie mieszając (możesz jedynie rotacyjnie poruszać patelnią lub garnkiem), aż cukier całkowicie się rozpuści

i zacznie się karmelizować (zajmie to około 10 minut). Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor i zacznie intensywnie pachnieć, wlej śmietankę i dodaj masło - teraz możesz już mieszać, najlepiej rózgą kuchenną. Nie przestrasz się, to będzie gwałtowna reakcja, dlatego dobrze, jeśli śmietanka i masło będą w temperaturze pokojowej - różnica temperatur będzie mniejsza, a reakcja łagodniejsza.

Gotuj sos karmelowy na niewielkim ogniu, aż powstanie jednolita masa bez grudek (to może chwilkę potrwać) . Na koniec dodaj sól, zdejmij karmel z palnika, przestudź całkowicie i wsyp Corn Flakes, wymieszaj bardzo dokładnie szpatułką, tak, aby każdy płatek był pokryty karmelem. Chrupiącą masę karmelową wyłóż na brownie i pozostaw co najmniej godzinę do całkowitego wystudzenia. Krój ciasto ostrym nożem.


TO JEST UCIECHA DLA ZMYSŁÓW!




989 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.