Sklepowe biszkopty? Proszę Was. Szybciej zrobicie je w domu (i to bez dodatku trzech rodzajów cukru i zupełnie niepotrzebnego tłuszczu). Możecie je sypnąć makiem, sezamem, przełożyć konfiturą i wykorzystać jako spód do oldschoolowego torcika na zimno. W szczelnym zamknięciu wytrzymają kilka dni, chociaż pewnie zostaną zjedzone szybciej :)
Przy robieniu biszkoptów najważniejsze jest utrzymanie napowietrzonej masy przy życiu. Należy delikatnie, ale szybko wymieszać mąkę (dodając ją partiami) z napowietrzonymi jajkami z cukrem. Jeśli na tym etapie będziecie się ociągać lub mieszać za długo, masa straci cenne powietrze i wyjdą smutne placki, a nie biszkopty. Pamiętajcie o tym!
BISZKOPTY:
3 blaszki małych ciastek (4 cm średnicy)
3 duże jajka
80 g cukru
75 g mąki
mogą (ale wcale nie muszą) się przydać: rękaw cukierniczy i mata silikonowa
opcjonalnie: mak, sezam, suszone kwiatki do posypania, konfitura/krem orzechowy do przełożenia
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg), blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Jeśli zależy Ci, żeby ciastka wyszły jednakowe, narysuj za pomocą cyrkla kółka, przerzuć na drugą stronę (czystą, ale z widocznymi okręgami) i potraktuj jak szablon. Jeśli masz matę silikonową z oznaczonymi okręgami to masz szczęście i mniej pracy :)
Oddziel bardzo dokładnie żółtka od białek. Ani odrobina żółtka nie może się dostać do białek, a miska, w której lądują białka musi być idealnie czysta i sucha. Do białek dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach 5-6 minut, aż do uzyskania lśniącej bezy. Następnie dodaj żółtka i miksuj jeszcze 2 minuty. W misce, za pomocą rózgi, wymieszaj odmierzoną mąkę.
Od teraz mieszaj wszystko ręcznie, nie za pomocą miksera (to ważne!). Dodawaj mąkę do ubitych jajek w 3 partiach, jedynie posypując wierzch, a następnie delikatnie, ale szybko mieszając masę rózgą. Mieszaj jedynie do połączenia mąki (mąka ma być niewidoczna). Całość powinna wyglądać jak na poniższym zdjęciu.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj pod kątem 90 stopni niewielkie porcje ciasta lub nakładaj masę na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek. Teraz możesz posypać ciastka dodatkami lub pozostawić jest saute.
Piecz około 10 minut do lekkiego zezłocenia w gorącym piekarniku.
Wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj w naturalnej postaci lub przełóż konfiturą lub kremem. Suche trzymaj w szczelnym pudełku w temperaturze pokojowej, przełożone trzymaj także w szczelnym pojemniku, ale najlepiej w lodówce. Przełożone przeżyją 2 dni, suche nawet i 5 dni!
GOTOWE!
Comments