top of page

Ciasto pomarańczowo-migdałowe. Pachnie Sycylią i jest namiastką (ale pyszną) majówki we Włoszech.

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

To bardzo dobry pomysł na niedzielną przyjemność! A co jest w tym cieście takie niesamowite? Jest świeże i wilgotne nawet do 5 dni! Nie musicie się martwić, że skoro jesteście sami lub w duecie to ciasto się zmarnuje, bo po jednym dniu już straci świeżość. Będzie pyszne długo dłużej.

W oryginalnych przepisach, sycylijskie ciasto pomarańczowe jest na bazie mąki pszennej. Odkryłam, że dodanie mąki migdałowej zamienia w to ciasto coś niesamowitego. Trochę jak pudding, trochę jak najlepsze ciasto mocno nasączone ponczem lub syropem (ale nie tak słodkie). Dodatkowo, nietypowo nie zawiera masła, tylko oliwę z oliwek!


To przepis z cyklu ulubionych - 2 miski, zero miksera, zero wysiłku.


CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE


16 porcji (dla bardziej łakomych 12)


foremka 23-24 cm średnicy

  • 125 g mąki

  • 125 g mąki migdałowej (naprawdę dobra jest Chef z Makro, możecie także zmielić płatki migdałowe, wcześniej uprażone na patelni lub w piekarniku)

  • 300 g cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 285 g oliwy z oliwek (w wytłoczyn, nie extra virgin, ona ma zbyt mocny smak), w ostateczności olej :)

  • 300 g mleka

  • 3 jajka

  • skórka z jednej pomarańczy

  • 60 g soku pomarańczowego + 60 g do nasączenia

  • 55 g likieru pomarańczowego (u mnie Cointreau, ale może być też Grand Marnier)


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W jednej misce wymieszać mąkę, mąkę migdałową, cukier, sól, proszek, sodę i skórkę z cytryny.

W drugiej misce wymieszać oliwę, jajka, mleko, sok pomarańczowy i likier pomarańczowy. Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać rózgą, żeby nie było grudek.

Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Płynne ciasto wlać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 30-35 minut, aż ciasto będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, polać resztą soku pomarańczowego i całkowicie wystudzić.

GOTOWE!




1888 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page