top of page

CIASTO MILKY WAY

Zaktualizowano: 7 kwi 2020

To ciasto to spełnienie moich marzeń z dzieciństwa. Ulubiona słodycz w wersji powiększonej. Moja pyszna interpretacja da Wam mam nadzieję sporo radości.


Milky Way to z założenia mięciutki, mleczny nugat zatopiony w mlecznej czekoladzie. Moje ciasto to jego modyfikacja - 2 blaty ciasta czekoladowego przełożone lekkim kremem, który swój mleczny smak zawdzięcza dwóm sekretnym składnikom - czekoladowemu mleku w tubce i mleku w proszku.


CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 140 g masła

  • 50 ml mleka

  • 140 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/ekstraktu waniliowego

  • 3 łyżki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

  • 200 g jasnego brązowego cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Masło, mleko i gorzką czekoladę odmierz w metalowej misce i postaw na garnuszku

z gotującą się wodą (tak, aby spód miseczki nie dotykał powierzchni wody).

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170ºC (termoobieg) i wysmaruj keksówkę (podłużną foremkę ok 30 cm długości) masłem, a sam spód wyłóż papierem do pieczenia.

Mieszaj czekoladową miksturę od czasu do czasu silikonową szpatułką do całkowitego rozpuszczenia składników. Powstanie pyszny czekoladowy sos. Zdejmij go z garnka z wodą i odstaw do lekkiego ostudzenia.

Następnie dodaj cukier, śmietanę, jajka, wanilię, sól i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Na koniec dodaj mąkę. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników.

masę przelej do foremki i piecz około 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego przestudzenia, wyjmij z foremki, ostrym nożem z ząbkami przekrój je wzdłuż na pół.


MLECZNE NADZIENIE:

  • 250 g mascarpone, schłodzonego

  • 250ml smietanki 36%, schłodzonej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki mleka kakaowego w tubce

  • 1 łyżka pełnego mleka w proszku, przesianego przez sitko

  • 1 łyżeczka cukru WANILINOWEGO (!) - ktoś powie, że to skandal, ale to jest gwarant TEGO smaku

Wszystkie składniki (odmierzone) umieść w misie miksera i zmiksuj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Kremem przełóż wystudzone blaty ciasta.


POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100g czekolady mlecznej

  • 50 ml oleju roślinnego

Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej i polej ciasto polewą.

Udekoruj Milky Way Magic Stars, jeśli masz ochotę.


KOSMOS W BUZI!

gif


976 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page