top of page

Ciastka z sernikiem dyniowym

Mariaż cudownych, jesiennych, komfortowych deserów - kremowego, korzennego sernika i chrupiąco-ciągnących się ciastek z kawałkami czekolady i cynamonowych płatków. Słodkie, lekko słone, lekko kwaskowe, aromatyczne, chrupiące i kremowe. PYSZNE!!!!! Jedne z lepszych ciastek, jakie zrobiłam. Idealne do maczania w mleku lub kawie. Na chłody jesieni i szaroburą rzeczywistość.

Ciastka z sernikiem dyniowym:

10 dużych ciastek

  • 220 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego (palone byłoby ekstra!*)

  • 165 g cukru brązowego

  • 100 g cukru białego

  • 1 jajko

  • 260 g mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • garść Cini Minis (opcjonalnie) + kilka do dekoracji

  • 50 g czekolady krówkowej/karmelowej/deserowej/mlecznej

  • 1 łyżeczka kawy mielonej/rozpuszczalnej - wtedy powstaną ciasteczka o smaku PUMPKIN SPICE LATTE

Nadzienie sernikowe:


Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.


*Palone masło


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Rozpuszczone, ostudzone masło wymieszaj

w misce cukrem brązowym i białym, dodaj jajko i wymieszaj energicznie rózgą lub mikserem, aby cukier miał okazję się nieco rozpuścić. W innej misce wymieszaj mąkę

z sodą i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną czekoladę i pokruszone Cini Minis. Zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut,

a w międzyczasie przygotuj masę sernikową.


Wymieszaj dokładnie serek, cukier, puree z dyni, żółtko i przyprawy w miseczce.


Ciasto na ciastka podziel na równe porcje (odważ na wadze - u mnie 60 g każde) i formuj kulki, a następnie rozpłaszcz je (w kilkucentymetrowych odstępach od siebie) na blaszce wyłożonej papierem. W środku każdego ciastka zrób zagłębienie i w każde nałóż po łyżce masy sernikowej. Piecz 13-15 minut, aż boki ciastek się zarumienią. Wyjmij, pozostaw na 10 minut do przestudzenia i udekoruj Cini Minis.


GOTOWE!





677 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page