Babeczki PUMPKIN SPICE - dyniowe dekoracje z kremu!

Przyjmujecie wyzwanie? Dekorowanie babeczek to nauka cierpliwości, medytacja i super satysfakcja! Dla mnie nie ma niczego tak przyjemnego, jak tworzenie słodyczy pysznych i cieszących oko. Krem sernikowy jest trwały, pyszny i utrzymuje wszystkie dekoracje z masy cukrowej.

BABECZKI DYNIOWE:

10-12 sztuk


Ciasto:


Suche:

  • 225 g mąki

  • 145 g cukru białego

  • 145 g ciemnego cukru brązowego (muscovado)

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 3/4 łyżeczki imbiru mielonego

  • 3/4 łyżeczki soli

Mokre:

  • 600 g puree z dyni (upieczona dynia hakkaido ze skórką - 25-35 minut w 180 stopniach C, w kawałkach, bez pestek, zblendowana z odrobiną wody)

  • 185 ml oleju roślinnego

  • 3 duże jajka

Krem sernikowy:

  • 250 g miękkiego masła

  • 270 g serka kremowego (Philadephia lub tego typu)

  • 200 cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/cynamon/skórka z połowy pomarańczy

Dodatkowo:

  • Barwniki Color Mill (lub inne, najlepiej na bazie olejowej, ale żelowe też bedą w porządku - byle nie proszkowe), używam tylko podstawowych kolorów - do zrobienia pomarańczu użyłam żółtego i czerwonego, część zostawiłam w intensywnym odcieniu, a część rozbieliłam kremem. Do małej części pomarańczu dodałam czarny i wyszedł brąz. Najmniejszą partię kremu pokolorowałam maleńką kropelką zielonego barwnika.

  • Końcówki (tylki cukiernicze): 8B, listek Decora np 37, 2M lub 1G

  • Rękawy cukiernicze (ja używam dużych, wygodnych rękawów HENDI)


To możliwie najprostszy przepis. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Foremkę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Foremki z papilotkami wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Z ciepłych babeczek krem spłynie.

talerzyk: Groovy Jewelry


Przygotować krem. Miękkie masło napowietrzyć (miksować przed kilka minut na wysokich obrotach), dodać cukier puder i zmiksować do uzyskania lekkiej, jasnożółtej masy. Na końcu dodać serek, w całości i zmiksować do połączenia. Jeśli krem wyjdzie Wam za rzadki to włóżcie go na chwilę do lodówki, ponownie zmiksujcie, podzielcie na tyle kolorów ile potrzebujecie - u mnie 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką i dekorować! Film z dekorowania znajdziecie na moim Tik Toku: posypane i na Instagramie Posypane.








BAWCIE SIĘ DOBRZE!

524 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie