Z wizytą u babci, czyli przepis na kruche klawisze z konfiturą i bezą orzechową

Aktualizacja: 8 kwi 2020

Kolejny przepis z bezą w roli głównej, bo w tych ciasteczkach to właśnie orzechowa beza to gwiazda. Tym razem ciągnąca w środku i chrupiąca na wierzchu. Dla balansu przełamana warstwą konfitury z czarnej porzeczki, a całość na maślanym ciastku.

Moja babcia serwowała herbatę w szklankach z metalowymi podstawkami z uszkiem, no i oczywiście z cytryną i cukrem. Do takiej herbaty zawsze podawała ciasteczka. Nie przepadała za pieczeniem, ale te ciastka z zeszytu prababci opanowała do perfekcji.


Kruche klawisze z orzechową bezą:


14-16 ciasteczek:


Kruche:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 60 g cukru pudru

  • 165 g mąki

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki konfitury/dżemu z czarnej porzeczki

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W misce rozetrzeć między palcami masło z cukrem i mąką, dodać zółtko i zagnieść ciasto (ewentualnie odrobinę zimnej wody, jeśli nie chciałoby się połączyć), owinąć w folię i schłodzić 15 min w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt (najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia podsypanym mąką) o grubości około 5-6 mm. Piec 15 minut. Wyjąć i przestudzić. Po wystudzeniu posmarować konfiturą.


Beza:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej

  • 220 g cukru

  • 120 g orzechów laskowych, posiekanych bardzo drobno i uprażonych na patelni

  • 60 g mąki


Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C. W misce metalowej (plastikowa i szklana się nie nadają) wymieszać cukier i białka, Masę podgrzać nad parą wodną (miskę należy umieścić na garnuszku z wrzącą wodą), aż cukier się rozpuści. Następnie zdjąć z pary i ubijać mikserem na lśniącą, sztywną bezę. Do dobrze ubitej bezy dodać orzechy i przesianą mąka i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. Tak przygotowaną masę rozsmarować na blacie posmarowanym konfiturą. Piec 20 minut. Wyjąć i pokroić na prostokąty.


To jak babcine objęcie!






701 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.