Świetna o każdej porze dnia - jako szybkie śniadanie, lekka przystawka lub przekąska do wina i oliwy, czy jako lekki lunch w pracy. Jest to wypiek na pograniczu ciasta drożdżowego i kruchego. Taki wybryk, ale jaki pyszny!
Puszysty placek z chrupiącym spodem, soczystymi winogronami, aromatycznym rozmarynem i gruboziarnistą solą może zauroczyć i odroczyć wizytę w piekarni.
Nikomu nie będzie z tego powodu przykro, Twoim gościom szczególnie :)
Nie bój się ciast drożdżowych, całą robotę zrobi za Ciebie mikser lub robot kuchenny, zapomnij o umęczeniu i godzinach zagniatania.
SCHIACCIATA:
330 g mąki chlebowej (o tym, dlaczego rodzaj mąki jest ważny pisałam w 'Zrozumieć wypieki')
3/4 łyżeczki suchych drożdży (instant)
200 ml ciepłej wody (około 40ºC)
100ml oliwy z oliwek
1 żółtko
1,5 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki soli
niewielka kiść winogron
gałązka rozmarynu
sól w płatkach, chilli w płatkach
Do miski miksera wsyp połowę mąki, dodaj drożdże i wlej wodę. Wymieszaj, zakryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce lub do piekarnika rozgrzanego do 40ºC na 15 minut (w wersji ekspresowej - ale muszę tutaj dodać,
że ciasto drożdżowe lubi powolne wyrastanie, więc jeśli macie więcej czasu to wybierzcie opcję bez piekarnika).
Po tym czasie dodaj żółtko, oliwę, sól, cukier i resztę mąki. Zmiksuj za pomocą haka
do momentu aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski. Ponownie zakryj miskę
w folię i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (lub do pieca 40ºC).
Po godzinie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj ciasto w odrywający
się od dłoni okrągły placek .
Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm nasmaruj oliwą wyłóż na nią ciasto i porozciągaj
tak, aby wypełniło całą foremkę. Posmaruj oliwą, powtykaj przekrojone na pół
i wypestkowane winogrona, posyp solą, płatkami chilli i igiełkami rozmarynu i pozostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 230ºC. Piecz na złoty kolor około 12-14 minut (jeśli ciasto zacznie się za mocno rumienić przykryj wierzch folią aluminiową).
Jedz na ciepło, na zimno, na smutno lub na wesoło. Do dzieła!
Comments