SCHIACCIATA - focaccia na wypasie

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Świetna o każdej porze dnia - jako szybkie śniadanie, lekka przystawka lub przekąska do wina i oliwy, czy jako lekki lunch w pracy. Jest to wypiek na pograniczu ciasta drożdżowego i kruchego. Taki wybryk, ale jaki pyszny!


Puszysty placek z chrupiącym spodem, soczystymi winogronami, aromatycznym rozmarynem i gruboziarnistą solą może zauroczyć i odroczyć wizytę w piekarni.

Nikomu nie będzie z tego powodu przykro, Twoim gościom szczególnie :)


Nie bój się ciast drożdżowych, całą robotę zrobi za Ciebie mikser lub robot kuchenny, zapomnij o umęczeniu i godzinach zagniatania.


SCHIACCIATA:

  • 330 g mąki chlebowej (o tym, dlaczego rodzaj mąki jest ważny pisałam w 'Zrozumieć wypieki')

  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży (instant)

  • 200 ml ciepłej wody (około 40ºC)

  • 100ml oliwy z oliwek

  • 1 żółtko

  • 1,5 łyżki cukru brązowego

  • 2 łyżeczki soli

  • niewielka kiść winogron

  • gałązka rozmarynu

  • sól w płatkach, chilli w płatkach


Do miski miksera wsyp połowę mąki, dodaj drożdże i wlej wodę. Wymieszaj, zakryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce lub do piekarnika rozgrzanego do 40ºC na 15 minut (w wersji ekspresowej - ale muszę tutaj dodać,

że ciasto drożdżowe lubi powolne wyrastanie, więc jeśli macie więcej czasu to wybierzcie opcję bez piekarnika).

Po tym czasie dodaj żółtko, oliwę, sól, cukier i resztę mąki. Zmiksuj za pomocą haka

do momentu aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski. Ponownie zakryj miskę

w folię i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (lub do pieca 40ºC).

Po godzinie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj ciasto w odrywający

się od dłoni okrągły placek .

Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm nasmaruj oliwą wyłóż na nią ciasto i porozciągaj

tak, aby wypełniło całą foremkę. Posmaruj oliwą, powtykaj przekrojone na pół

i wypestkowane winogrona, posyp solą, płatkami chilli i igiełkami rozmarynu i pozostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 230ºC. Piecz na złoty kolor około 12-14 minut (jeśli ciasto zacznie się za mocno rumienić przykryj wierzch folią aluminiową).

Jedz na ciepło, na zimno, na smutno lub na wesoło. Do dzieła!


gif





419 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.