top of page

SCHIACCIATA - focaccia na wypasie

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Zaktualizowano: 7 kwi 2020

Świetna o każdej porze dnia - jako szybkie śniadanie, lekka przystawka lub przekąska do wina i oliwy, czy jako lekki lunch w pracy. Jest to wypiek na pograniczu ciasta drożdżowego i kruchego. Taki wybryk, ale jaki pyszny!


Puszysty placek z chrupiącym spodem, soczystymi winogronami, aromatycznym rozmarynem i gruboziarnistą solą może zauroczyć i odroczyć wizytę w piekarni.

Nikomu nie będzie z tego powodu przykro, Twoim gościom szczególnie :)


Nie bój się ciast drożdżowych, całą robotę zrobi za Ciebie mikser lub robot kuchenny, zapomnij o umęczeniu i godzinach zagniatania.


SCHIACCIATA:

  • 330 g mąki chlebowej (o tym, dlaczego rodzaj mąki jest ważny pisałam w 'Zrozumieć wypieki')

  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży (instant)

  • 200 ml ciepłej wody (około 40ºC)

  • 100ml oliwy z oliwek

  • 1 żółtko

  • 1,5 łyżki cukru brązowego

  • 2 łyżeczki soli

  • niewielka kiść winogron

  • gałązka rozmarynu

  • sól w płatkach, chilli w płatkach


Do miski miksera wsyp połowę mąki, dodaj drożdże i wlej wodę. Wymieszaj, zakryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce lub do piekarnika rozgrzanego do 40ºC na 15 minut (w wersji ekspresowej - ale muszę tutaj dodać,

że ciasto drożdżowe lubi powolne wyrastanie, więc jeśli macie więcej czasu to wybierzcie opcję bez piekarnika).

Po tym czasie dodaj żółtko, oliwę, sól, cukier i resztę mąki. Zmiksuj za pomocą haka

do momentu aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski. Ponownie zakryj miskę

w folię i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (lub do pieca 40ºC).

Po godzinie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj ciasto w odrywający

się od dłoni okrągły placek .

Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm nasmaruj oliwą wyłóż na nią ciasto i porozciągaj

tak, aby wypełniło całą foremkę. Posmaruj oliwą, powtykaj przekrojone na pół

i wypestkowane winogrona, posyp solą, płatkami chilli i igiełkami rozmarynu i pozostaw jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 230ºC. Piecz na złoty kolor około 12-14 minut (jeśli ciasto zacznie się za mocno rumienić przykryj wierzch folią aluminiową).

Jedz na ciepło, na zimno, na smutno lub na wesoło. Do dzieła!


gif





Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page